MS asiaa

Näön häiriöt

MS tauti ja näkö

MS-tautiin voi liittyä erilaisia silmä- ja näköoireita kuten näön heikkenemistä, kipua, katseen kohdistamisen vaikeuksia ja kaksoiskuvia. Näköhermon tulehdus on tavallinen MS-taudin ensioire. 

Näköön liittyvät häiriöt saattavat olla pelottavia. On hyvä muistaa, että ne ovat hyvin tavallisia MS-tautiin liittyviä oireita, ja useimmissa tapauksissa näkö palautuu ennalleen muutamissa viikoissa. Säännöllinen lääkitys ja mahdollinen kortisonipulssihoito pahenemisvaiheessa auttavat useimpiin sairauteen liittyviin oireisiin

MS-tauti voi aiheuttaa optiseksi neuriitiksi kutsutun tilan, joka tarkoittaa näköhermon tulehtumista. MS-tauti voi vaikuttaa silmiin myös aiheuttamalla silmän liikuttamisvaikeuksia. 

Näköhermontulehdus (optikusneuriitti) voi aiheuttaa näön hämärtymistä ja joissain tapauksissa näön menettämistä kokonaan. Usein tätä ilmenee vain toisessa silmässä, mutta mahdollisesti myös molemmissa. Näkö heikkenee muutaman päivän tai viikon sisällä, mutta joissain tapauksissa paljon nopeammin. Optiseen neuriittiin voi liittyä seuraavia oireita: 

  • näön hämärtyminen tai sokea piste näkökentän keskellä
  • värit näkyvät tummempina tai haalistuvat
  • valonvälähdykset silmää liikutettaessa
  • kipu, etenkin silmää liikutettaessa

Silmän liikuttamisongelmat tarkoittavat yleensä sitä, etteivät silmät liiku sujuvasti tai kohdistu samaan pisteeseen. Tämä voi aiheuttaa kaksoiskuvia, mikä puolestaan voi saada aikaan esimerkiksi pahoinvoinnin tai huimauksen kaltaisia vaivoja sekä koordinointi- tai muita tasapaino-ongelmia. 

Optisen neuriitin ja silmien liikkeeseen liittyvät ongelmat aiheuttaa tulehdus. Oireet katoavat yleensä tulehduksen parantuessa, joten hoitoa ei välttämättä tarvita. Jos oireet ovat erityisen vakavia, lääkäri tai MS-hoitaja saattaa määrätä steroidilääkityksen, joka voi nopeuttaa toipumista. 

Jos ongelmana ovat kaksoiskuvat, voidaan niiden vaikutusta vähentää esimerkiksi käyttämällä silmälappua toisen silmän päällä tai silmälaseilla, joiden linssit saavat kuvat asettumaan oikein. Tahattomiin silmän liikkeisiin on myös saatavilla hoitoja, joita lääkäri tai MS-hoitaja voi määrätä. 

Aiheeseen liittyvää


MS tauti näkymättömät oireet uupumus fatiikki

MS-taudin näkymättömät oireet vaikuttavat arkeen

Miten MS-taudin näkymättömät oireet vaikuttavat MS-tautia sairastavan elämään? Lue lisää MS-kyselyn tuloksista

Näkymätön MS

Näkymätön MS

Näkymättömät oireet vaikuttavat MS-tautia sairastavan toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Lue lisää!