MS asiaa

MS-taudin hoitotavoitteet

MS-taudin hoitotavoitteet

Jokainen multippeliskleroosia sairastava kokee sairauden eri tavalla. Myös se, mitä hoidolta haluaa on todennäköisesti yksilöllistä. Hoidon suhteen on otettava huomioon monia seikkoja, muun muassa MS-taudin tyyppi, oireet ja niiden vakavuus sekä kuinka usein niitä esiintyy. Hoidon tavoitteisiin voivat vaikuttaa myös elämäntyyli ja henkilökohtaiset tavoitteet. Jos magneettikuvaus osoittaa, että MS-tauti aiheuttaa edelleen vaurioita keskushermostossa, lääkäri saattaa ehdottaa toisen hoitomuodon kokeilemista. 

  Vaikka MS-taudin hoitotavoitteet lähtevät potilaan omista kokemuksista, useimmat MS-tautia sairastavat haluavat hallita sairauttaan ja tehdä kaikkensa voidakseen viettää aktiivista ja tyydyttävää elämää.

  Nämä tavoitteet voidaan pilkkoa osiin:

  1. Tulevaisuuden turvaaminen – tätä kannattaa pitää pitkäaikaisena tavoitteena, kun hoito todennäköisesti ei saa oloa paranemaan heti. Taustalla olevan MS-taudin hoitaminen tällä hetkellä saattaa kuitenkin suojata aivoja tulevilta vaurioilta, vähentää pahenemisvaiheita ja auttaa pysymään toimintakykyisenä pidempään.
  2. Oireiden hallinta – tämä tavoite tarkoittaa MS-taudin päivittäistä hallintaa, kun on meneillään pahenemisvaihe. Oireiden hoitaminen ei ehkäise lisävaurioita eikä muuta MS-taudin etenemistä ajan mittaan.

   

  Yleensä pitkäaikaisiin tavoitteisiin kuuluvat MS-taudin oireiden pahenemisen ja toimintakyvyttömyyden lisääntymisen pysäyttäminen tai hidastaminen. 
  Tähän on useita eri tapoja:

  • pahenemisvaiheiden estäminen
  • pahenemisvaiheiden keston lyhentäminen
  • pahenemisvaiheesta toipumisen tehostaminen
  • MS-taudin keskushermostossa aiheuttamien vaurioiden rajoittaminen

  Nämä pitkäaikaiset tavoitteet ovat erityisen tärkeitä sairauden varhaisessa vaiheessa, kun on vielä mahdollista estää keskushermoston vaurioita ja toimintakyvyttömyyden lisääntymistä. 

  Sinä tiedät paremmin kuin kukaan muu, että MS-taudin oireet voivat vaikuttaa päivittäiseen elämään paljonkin. Siksi on tärkeää, että oireita hallitaan hyvin. Saatavilla on hoitoja ja tukimuotoja. Näihin voi kuulua lääkehoidot tai muun tyyppinen hoito ja kuntoutus. Muista, että apua löytyy esimerkiksi virtsarakkoon liittyvien ongelmien hallitsemiseen tai  fysioterapiaa tasapaino-ongelmien helpottamiseen. Muista siis kirjata ja keskustella oireistasi hoitohenkiilöstön kanssa.

  Lue lisää MS-taudin oireiden erilaisista hallintatavoista täältä.

Aiheeseen liittyvää


Työelämä

Työelämä

Lue täältä, miten teet työelämästä helpompaa sairastaessasi multippeliskleroosia.

MS-taudin tyypit

MS-taudin tyypit | MS Opas

Mitä tarkoittaa aaltomaisesti, toissijaisesti tai primääristi etenevä MS-tauti? Lue lisää

Multippeliskleroosi eli MS-tauti | MS Opas

Multippeliskleroosi eli MS-tauti | MS Opas

Mistä multippeliskleroosissa (MS-tauti, pesäkekovettumatauti) on oikein kyse?