Näkymätön MS

Näkymätön MS

MS-tauti eli multippeliskleroosi on tulehduksellinen aivosairaus, joka aiheuttaa näkyvien neurologisten oireiden lisäksi lukuisia näkymättömiä oireita. Näkymättömät oireet vaikuttavat MS-tautia sairastavan toimintakykyyn ja elämänlaatuun.

Tavallisia sairauteen liittyviä näkymättöminä pysytteleviä oireita ovat: erilaiset tuntopuutokset ja -häiriöt, näköhermon tulehdus, voimakas uupumus eli fatiikki, mielialaoireet sekä kognitiiviset oireet, joihin kuuluvat esimerkiksi muisti- ja keskittymisvaikeudet sekä suunnittelun ja ongelmanratkaisun vaikeudet. Virtsaamiseen, ulostamiseen ja seksuaalisuuteen liittyvät oireet ovat myös tavanomaisia näkymättömiä oireita MS-tautia sairastavalla.

Näkymättömistä oireista vaietaan usein. MS-tautia sairastava saattaa kokea oireistaan häpeää tai oireita on vaikea ottaa puheeksi läheisten kanssa ja lääkäri- tai hoitajavastaanotolla.

Näkymätön MS -oppaasta ja oirekorteista laaditussa sairastuneelle suunnatussa verkkomateriaalissa käsitellään lyhyesti kaikki yleisimmät MS-tautiin kuuluvat näkymättömät oireet ja niiden hoitokeinot sekä tarjotaan puheeksi oton vinkkejä esimerkiksi lääkäri- tai hoitajakäynneille. Tehdään yhdessä MS näkyväksi!

MS-hoitajille tarkoitettu työväline korteista on saatavilla kauttamme, ota yhteyttä edustajaan tai katso materiaalit terveydenhuollon ammattilaisille suunnatusta Sanofi & Sinä -palvelustamme.

Mitkä oireet sinä koet haittaavaksi? Klikkaa korttia ja lue lisää!

Muisti ja keskittyminen

 

Mieliala

 

Tuntoaisti

 

 Tasapaino ja liikehäiriöt

 

 Lihasjäykkyys ja lihasheikkous

 

 Väsymys ja uupumus

 

 Kipu

 

 Näön häiriöt

 

 Suolen ja rakon toiminta

 

 Intiimielämän haasteet ja seksuaalisuus

 

 

LisämateriaaliaTämä on sinun vastaanottosi - valmistaudu
Omahoidon muistilista