MS asiaa

MS-taudin hoidon varhainen aloitus

MS-taudin hoidon aloitus

Multippeliskleroosi voi olla aktiivinen, vaikka voisit hyvin ja vauriot voivat kerääntyä. Tutkimukset viittaavat siihen, että hoitaminen pian diagnoosin saamisen jälkeen voi auttaa ehkäisemään keskushermoston pysyvää vaurioitumista ja hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä. MS-taudin hoidon varhainen aloitus onkin tärkeää. 

Muista keskustella lääkärin tai MS-hoitajan kanssa oireistasi ja vaihtoehdoistasi, jotta löydätte mikä sopisi parhaiten juuri sinulle. 

   

  Hoidon suhteen on pohdittava useita seikkoja. Tässä joitakin syitä, miksi voi olla parasta aloittaa hoito pian diagnoosin saamisen jälkeen:

  • Aivojen vaurioituminen voi alkaa jo MS-taudin varhaisvaiheessa, ennen oireiden ilmaantumista
  • Hoidon aloittaminen varhain voi viivästää toimintakyvyn heikkenemistä 

  MS-tautiin liittyvä keskushermoston vaurioituminen alkaa sairauden varhaisessa vaiheessa ja jatkuu – joskus ilman, että siitä on itse tietoinen. Nämä varhaiset muutokset, joihin kuuluvat aivosolujen vauriot, aivoatrofia (ts. aivojen kutistuminen) ja leesioiden kehittyminen, ovat tärkeitä, koska niihin on liitetty seuraavia:

  • pitkäaikainen toimintakyvyttömyys
  • sukupuolielämän ongelmat (kuten sukupuolivietin menetys)
  • huonomman fyysisen terveyden aiheuttamat rajoitukset, esimerkiksi kävelyvaikeudet (lisää täällä)
  • mielenterveyden ongelmat, kuten masennus ja ahdistuneisuus 

  Aivan muiden sairauksienkin tapaan, mitä aiemmin tiedät sairaudesta, sitä nopeammin voit alkaa tehdä jotain. Tutkimuksissa on havaittu, että multippeliskleroosin pahenevaa tyyppiä sairastavan varhain aloitettu hoito taudin kulkua muuntavalla hoidolla (DMT) voi tuottaa paremman tuloksen kuin myöhään aloitettu hoito. Jos DMT-hoito aloitetaan pian diagnoosin jälkeen, se voi rajoittaa varhain syntyvää vauriota, vähentää pahenemisvaiheita ja auttaa viivästämään toimintakyvyttömyyden syntyä. Lisäksi hoidolla on vaikutusta pitkäaikaiseen fyysiseen, emotionaaliseen ja psyykkiseen terveyteen. 

  Tämä on tärkeää ottaa huomioon, jos henkilöllä on esiintynyt MS-taudin oireita vain kerran. Näissä tapauksissa DMT voi lisätä toiseen pahenemisvaiheeseen kuluvaa aikaa sekä rajoittaa vaurioita ja aivoatrofian laajuutta. Siksi kannattaa keskustella lääkärin kanssa DMT-hoidon aloittamisesta sairauden varhaisessa vaiheessa, vaikka voisitkin hyvin. 

  Kyse ei ole ainoastaan varhaisesta hoidosta: vaikka olisitkin sairastanut MS-tautia jo jonkin aikaa, voit silti hyötyä DMT-hoidosta. Niin kauan kuin sinulla vielä esiintyy pahenemisvaiheita, DMT-hoito voi pysäyttää lisävaurioiden syntymisen tai hidastaa sitä. 

  • Giovanni G et al. 2017. Brain health: time matters in multiple sclerosis. Saatavilla osoitteessa: www.msbrainhealth.org/report. Viimeksi haettu: lokakuu 2017.

Aiheeseen liittyvää


Miten MS-tauti etenee

MS-taudin eteneminen | MS Opas

Lue lisää miten MS-tauti voi muuttua ajan mittaan.

Aivojen tarkkailu MS-taudissa

Aivojen tarkkailu MS-taudissa | MS Opas

Magneettikuvaus (MRI) on yksi hyödyllisimmistä työkaluista MS-taudin seurantaan.

MS-taudin aktiivisuus

MS-taudin aktiivisuus | MS Opas

MS-tauti voi vaurioittaa aivoja ilman näkyviä oireita. Toisin sanoen multippeliskleroosi voi vaurioittaa aktiivisesti keskushermostoa tietämättäsi...