Rakon ja suolen oireet

Ms tauti intiimialueen oireet

MS-tautia sairastavilla voi esiintyä erilaisia intiimialueen oireita, kuten esimerkiksi virtsarakkoon, suolistoon ja seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia.

Virtsan pidätyskyky

MS-tautia sairastavat voivat havaita virtsarakkoon ja suolistoon liittyvien ongelmien rajoittavan päivittäisiä toimiaan. Kotoa lähteminen voi olla stressaava kokemus, joka vaatii runsaasti suunnittelua ja valmisteluja. 

Monilla MS-tautia sairastavilla on neurogeeninen rakko, mikä tarkoittaa virtsarakon hallinnan heikkenemistä. Jotkut tuntevat tarvetta virtsata useammin tai virtsaamisen tarve on äkillistä, toisilla taas on vaikeuksia rakon tyhjentämisessä tai heillä on tunne, ettei rakko tyhjene kokonaan.   

MS-tautia sairastavien virtsarakko-ongelmia on siis kahta päätyyppiä ja vaivana voi olla vain toinen näistä tai kumpikin. 

  • virtsarakolla on vaikeuksia pitää virtsaa sisällään ja tästä aiheutuu tihentynyt virtsaamisen tarve, joka on joskus lähes odottamaton
  • virtsarakko ei välttämättä pysty tyhjenemään kokonaan, mikä sekin aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta
Virtsarakon ongelmien hallinta

Virtsarakon ongelmat ovat MS-taudin helpoimmin hoidettavissa olevia oireita. Toistokatetrointia voi hyödyntää oireen hoitokeinona, jos virtsarakko ei tyhjene kokonaan tai virtsarakon tyhjentämisessä on hankaluuksia. Pidätyskykyoireiden hallintaan ja hoitoon voidaan suositella myös lantionpohjalihasten harjoittelua, sähköärsytyshoitoa, kystofixin asennusta tai virtsarakon koulutusta. 

Jos kokee virtsarakkoon liittyvä ongelmia, kuten hallitsematonta virtsaamistarvetta tai kyvyttömyyttä tyhjentää virtsarakkoa, näistä puhuminen voi tuntua vaikealta. On kuitenkin tärkeää keskustella näistä aiheista hoitohenkilökunnan kanssa, sillä he saattavat löytää sinulle sopivan ratkaisun. Omahoidon lisäksi on olemassa myös tehokkaita lääkityksiä, jos virtsarakkoon liittyvillä ongelmilla on merkittävä vaikutus elämään. 

Suolentoiminnan häiriöt ja niiden hallinta

Tiedetään, että monilla MS-tautia sairastavista on suolen toiminnan ongelmia, jotka vaikuttavat päivittäiseen toimintaan ja elämänlaatuun. MS-taudissa esiintyy usein samanaikaisesti sekä ulosteen karkaamista että ummetusta. 

Suoliston ongelmia voi helpottaa ruokavalion muutoksilla (kuidut, vihannekset ja hedelmät, siemenet, pähkinät ja riittävä nesteen juominen). Vaivaan löytyy myös erityyppisiä valmisteita, jotka voivat auttaa suolen toiminnan säännöllistämisessä. 

Hyödyllisiä linkkejä