MS asiaa

Voimakas uupumus eli fatiikki

uupumus eli fatiikki

Voimakas uupumus eli fatiikki

Voimakas uupumus eli fatiikki on yleinen MS-taudin oire, joka ilmenee väsymyksenä ja tarmon puutteena. Uupumukselle on tyypillistä, että se ilmaantuu yllättäen rajoittaen toimintakykyä ja hankaloittaen arkisista velvollisuuksista huolehtimista.

Uupuminen aiheuttaa univaikeuksia, alentunutta suorituskykyä, aloitekyvyttömyyttä, ajatteluun liittyvien toimintojen heikentymistä ja mielialan laskua. Monet MS-tautia sairastavat kokevat häpeää, sillä uupumus saattaa näyttää ulospäin laiskuudelta tai saamattomuudelta. 

Voimakas uupumus ei ole siis normaalia väsymystä, jota tuntee kiireisen päivän päätteeksi, vaan äärimmäistä väsymystä ilman mitään selkeää syytä. MS-tautia sairastavat huomaavat väsymyksen vaihtelevan päivän tai viikon mittaan. Se voi vaikuttaa myös täysin odottamattomasti, esimerkiksi: 

 • raajat tuntuvat raskailta ja vaikeasti hallittavilta, mikä tekee esineiden pitämisen kädessä tai kirjoittamisen vaikeaksi
 • tasapaino-ongelmat voimistuvat
 • näköongelmat voimistuvat
 • keskittyminen hankaloituu


”Sulle vaan tulee sellainen olo, ettet jaksa edes kannatella päätä. On vaan pakko mennä makuulle.”
– Tarja, sairastaa MS-tautia

Konkreettisia keinoja oireiden helpottamiseksi ovat esimerkiksi työn ja arjen rytmittäminen, riittävä lepo, työtilan rauhoittaminen, hyvä unihygienia, terveelliset elintavat ja rentoutusharjoitukset.

  Tälläisella väsymyksellä voi olla suuri vaikutus elämään ja tämän selittäminen läheisille voi olla turhauttavaa. Päivittäinen elämä – perhe- ja sosiaalinen elämä -osiossa kerrotaan enemmän, miten saat tukea läheisiltäsi.

  Yksi tapa hallita väsymystä on yrittää parantaa mahdolliset nukkumisongelmat. Jos väsymys pahenee aina tiettyyn aikaan tai tiettyjen toimien jälkeen, yritä pitää päiväkirjaa – tästä voi olla apua, kun keskustelet sairaudestasi lääkärin tai MS-hoitajan kanssa ja voitte yhdessä miettiä hoitokeinoja.

  Kipu on MS-tautipotilaiden yleinen oire ja se voi myös olla eräs vaikeimmista oireista. Ihmiset kuvaavat kipua ja myös kokevat sen eri tavoilla. Joidenkin mielestä kipu on musertava, puristava, kylmä, kuuma, pistävä tai polttava, ja jotkut kuvaavat kipua puristuksena rinnassa, jota joskus kutsutaan nimityksellä ”MS hug” (MS-halaus). Kivusta kärsiminen voi olla uuvuttava ja emotionaalinen kokemus.

  Kipu on MS-taudin yleinen oire, joka voi aiheutua monesta eri syystä. Saatat huomata korvaavasi lihasheikkoutta ylikäyttämällä muita lihaksia. Tämäkin voi aiheuttaa kipua. Saatat kokea hermovaurioon liittyvää kipua, jota kutsutaan neuropaattiseksi kivuksi. Kipua voivat siis aiheuttaa myös asiat, jotka eivät normaalisti sitä aiheuta. 
  Kipua voi helpottaa. Ota asia puheeksi hoitohenkilökunnan kanssa ja he voivat määrätä tarvittaessa käsikauppa- tai reseptikipulääkkeitä, liikuntaa, hierontaa, kognitiivista käyttäytymisterapiaa tai rentoutumistekniikoita. 

Aiheeseen liittyvää


MS tauti kipu

Kipu

13. kesäkuuta 2022

MS-tautia sairastavilla esiintyy erityyppisiä, voimakkaitakin, kipuja. Kipu voi tuntua viiltävänä, polttavana, neulamaisena, pistävänä, vihlovana...

Näkymätön MS

Näkymätön MS

Näkymättömät oireet vaikuttavat MS-tautia sairastavan toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Lue lisää!