Sanasto

 

 Sanasto • Vinkkejä ja työkaluja

  Jatkuva huoli suurista ja pienistä asioista, joka häiritsee päivittäisiä toimia, kuten työtä, koulunkäyntiä tai nukkumista. Ahdistuneisuus voi häiritä suhteita ja elämästä nauttimista, mutta sitä voidaan hallita elämäntyylin muutoksilla, neuvonnalla ja/tai hoidoilla.

  Jatkuu pitkään tai toistuu jatkuvasti. Multippeliskleroosi (MS-tauti) on krooninen sairaus. Muita esimerkkejä kroonisista sairauksista ovat sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes. 

  Tämä on henkinen tila, jossa ajatus on täysin keskittynyt siihen, mitä tapahtuu, mitä on itse tekemässä ja kehon asentoon suhteessa ympäristöön. Ideana on, että rentoutuminen voi olla helpompaa ja mielen häiriintyminen pakkomielteisillä tai ahdistavilla ajatuksilla epätodennäköisempää, kun henkilö on täysin läsnä. 

  Krooninen autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa keskushermostoon. Multippeliskleroosissa tulehdus vaurioittaa myeliiniä ja pysäyttää tiedonvälityksen hermoista ja/tai rajoittaa sitä. 

  Hermokuituja keskushermostossa ympäröivä suojakerros, jota vastaan immuunijärjestelmä  virheellisesti hyökkää MS-taudissa ja aiheuttaa tulehdusta. 

  Ravintoaineet on yleistermi kaikille elintarvikkeiden osasille, joita keho tarvitsee selviytyäkseen ja kasvaakseen. Ravintoaineisiin kuuluvat hiilihydraatit, rasvat, proteiinit, vitamiinit, hivenaineet ja vesi.

  Nimitys tapahtumalle, jolloin aaltomaisesti etenevässä MS-taudissa esiintyy uusia oireita tai vanhat oireet palaavat samalle tai uudelle kehon alueelle vähintään 24 tunniksi. Pahenemisvaiheita voidaan kutsua myös äkilliseksi puhkeamiseksi, pahenemiseksi, kohtauksiksi, akuuteiksi episodeiksi tai kliinisiksi tapahtumiksi.