Työelämä

Työelämä
Elämää MS-taudin kanssa Artikkeli

Multippeliskleroosidiagnoosi voi tehdä monista tulevaisuuden osa-alueista kyseenalaisia. Yksi näistä on työelämä. Jotkut pystyvät jatkamaan työntekoa tekemällä vain joitakin muutoksia. Toisille taudin oireiden ja vakavuuden vaihtelu voi aiheuttaa haasteita työympäristössä. Jokainen kokee asian eri tavalla. Tiesitkö, että Neuroliitossa on apunasi työelämäasiantuntija? Lue seuraavasta lisätietoa ja toisten MS-tautia sairastavien neuvoja ja kokemuksia.

Katso video, jossa Tarja kertoo elämästään MS-taudin kanssa ja työelämästä.

 

Miten voin muokata työympäristöä?

Voit löytää keinoja sopeutumiseen, jos MS-taudin oireet aiheuttavat ylimääräisiä haasteita töissä. 
Work life adjustments 
Pidä enemmän taukoja
Monet uskovat, että mitä pidempään työskentelee ilman taukoa, sitä tuottavampi on. Tämä ei pidä ihan paikkaansa, erityisesti jos sairastaa MS-tautia. Säännölliset tauot voivat myös vähentää väsymystä ja stressiä. Hyödynnä siis tauot mahdollisimman hyvin! 

Harkitse joustavaa tai lyhempää työaikaa
Työn ja muun elämän oikeanlainen yhteensovittaminen voi vaikuttaa paljon multippeliskleroosiin ja kykyyn jatkaa työntekoa. Joustava työaika voi auttaa mm. MS-taudin oireiden hallinnassa, tapaamisten järjestämisessä MS-hoitajan kanssa ja stressin vähentämisessä. 

Tee työtilastasi parempi
Pienetkin muutokset työtilassa voivat vaikuttaa todella paljon MS-tautia sairastavan kykyyn työskennellä tehokkaasti. Kannattaa harkita työaseman siirtämistä lähemmäksi wc-tiloja tai lähempänä uloskäyntiä sijaitsevan autopaikan pyytämistä. Voit kokeilla suuremman näytön tai muokatun näppäimistön käyttämistä, jos tietokoneella työskentely tuntuu hankalalta. 

Keskustele työtovereiden kanssa
On usein hyvä ajatus uskoutua läheiselle työtoverille ja kertoa hänelle sairaudesta. Näin työtoverisi voi tukea sinua tarpeen mukaan työssäsi – etenkin, jos tarvitset neuvoja ja tukea esimiehen kanssa keskustellessasi. 

Tietoa potilasjärjestöltä

Neuroliitto tarjoaa Suomessa yksilöllistä neuvontaa työelämäasiantuntijan toimesta. Sitä kautta saa mm. tietoa ja vinkkejä työelämäkysymyksiin sekä lisätietoa harkinnanvaraisesta kuntoutuksesta, joka on tarkoitettu työelämässä oleville.

Tässä muutamia linkkejä Neuroliiton palveluihin:

https://neuroliitto.fi/tieto-tuki/elamaa-sairauden-kanssa/tyo/

https://neuroliitto.fi/tieto-tuki/elamaa-sairauden-kanssa/opiskelu/

https://neuroliitto.fi/tieto-tuki/neuvonta/usein-kysytyt-kysymykset/tyoelama-ja-opiskelu/

https://www.kuntoutuskeskus.fi/neurologinen-kuntoutus/moniammatillinen-yksilokuntoutus/

MS-vertaisryhmältä

Barbara
Syrjintä työpaikalla 

Työ oli ja on yhä todella tärkeää Barbaralle, joka sairastaa multippeliskleroosia. Hän kirjoittaa The World vs. MS -verkkoalustalle (MS-vertaisryhmän verkkoalusta, jossa voi kertoa kokemuksistaan) ja kertoo siitä, miten työ toi hänen elämäänsä rutiinia ja sai hänet tuntemaan itsensä arvokkaaksi tiimin jäseneksi. MS-diagnoosin jälkeen hän huomasi, että työtoverien suhtautuminen häneen alkoi muuttua.  
Blogiin

Patrick
Elämä työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen jälkeen

Pitkän harkinnan jälkeen Patrick päätti jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle saatuaan multippeliskleroosidiagnoosin. Tämä ei tarkoittanut, että hän olisi täysin hylännyt ammatillisen kunnianhimonsa. Hän kertoo täällä, miten kyseinen hetki johti aivan uusiin näkymiin.
Videoon

Charlotte
Multippeliskleroosi ja opiskelu

Charlotte sai MS-tautidiagnoosin opiskellessaan lääkäriksi. Hän kertoo, miten uusien taitojen oppiminen on auttanut tulemaan toimeen sairauden kanssa, jopa opintojen kriittisessä vaiheessa. 
Videoon