Oma MS Opas

Maksan seuranta

Maksan sueranta

Potilaita, joille on määrätty Aubagio-lääkitys, pyydetään käymään lääkärin määräämässä alaniiniaminotransferaasikokeessa (ALT-koe), jolla tarkistetaan maksan toiminta ennen hoitoa ja sen aikana. Koe tehdään joka toinen viikko ensimmäisen puolen vuoden aikana, sitten kahdeksan viikon välein ja/tai kun esiintyy merkkejä tai oireita, jotka vaativat lääkärin mielestä välikokeita.

  ALT-kokeet ovat erityisen tärkeitä, koska joidenkin Aubagiota käyttävien ALT-taso saattaa nousta. Taustalla saattaa olla esimerkiksi ongelma, josta potilas ei ole tietoinen. Säännöllinen testaus on tärkeää, jotta sinä ja lääkäri voitte yhdessä tunnistaa ja tarpeen mukaan hoitaa tehokkaasti mahdollisen kohonneen ALT-tason nopeasti tilanteen ilmetessä.

  Lääkäri seuraa maksan toimintaa määräämällä säännöllisesti ALT-kokeitaALT-koe on yksinkertainen verikoe, jolla mitataan alaniiniaminotransferaasiksi (ALT) kutsutun proteiinin määrää. Tämän proteiinin määrä veressä kertoo hyvin, miten terve maksa on. Tavallista korkeampi ALT-taso voi viittata maksaongelmiin.

  ALT-koe on varsin yksinkertainen ja voidaan tehdä ilman erityistä valmistelua. Verinäytteen ottaminen kestää vain pari minuuttia. Tämän jälkeen verinäyte testataan sairaalalaboratoriossa, ja tulokset lähetetään yleensä suoraan lääkärillesi suunnilleen päivän kuluttua.

  Suositellaan, että ennen Aubagio-lääkityksen aloittamista ja sen aloittamisen jälkeen tehdään verikokeet joka toinen viikko. Tämän jälkeen kokeet tehdään kahdeksan viikon välein tai jos esiintyy merkkejä tai oireita, joiden takia lääkärin mielestä on tehtävä välikokeita. Siksi on tärkeää tarkkailla, esiintyykö haittavaikutuksia, ja keskustella lääkärin kanssa, jos sinulla mielestäsi niitä esiintyy.

  Maksakokeilla seurataan entsyymitasoja, mutta joidenkin oireiden mahdollista esiintymistä kannattaa tarkkailla siltä varalta, että niitä kehittyy kokeiden välillä.

  Jos huomaat jotain seuraavista oireista milloin vain 
  Aubagio-hoidon aikana, kerro niistä lääkärille mahdollisimman pian. Lääkäri saattaa määrätä sinulle ylimääräisiä verikokeita ALT-tason tarkistamiseksi:

  • ihon tai silmänvalkuaisten keltaisuus
  • normaalia tummempi virtsa
  • selittämätön pahoinvointi ja oksentelu
  • vatsakipu