Miten muistan ottaa lääkkeeni?

Miten muistan ottaa lääkkeeni

On hyvin tavallista unohtaa ottaa lääkeannos silloin tällöin, kun käytetään pitkäaikaista lääkitystä. Moni reseptilääkkeitä käyttävistä ei ota lääkettä lääkärin määräämällä tavalla. Jos siis unohdat ottaa yhden annoksen, et todellakaan ole ainoa! Tässä on joitakin vinkkejä, jotka auttavat muistamaan lääkkeen ottamisen.

  Pitkäaikainen hoitoon sitoutuminen voi aluksi tuntua melko pelottavalta. Suunnittelemalla on kuitenkin mahdollista tehdä hoidosta osa päivittäistä elämää. Aubagio on otettava kerran päivässä, mutta muuten sen käyttäminen on yksinkertaista. Yritä sisällyttää lääkitys päivärutiineihisi ja laadi itsellesi muistutuksia, joiden avulla et varmasti unohda ottaa lääkettä. Voit kokeilla seuraavia:

  1. Ota tabletti aina samaan aikaan päivästä, ennen toista päivittäistä rutiinia tai sen jälkeen. • Jos päätät ottaa Aubagion aamuisin aamiaisen yhteydessä, voit jättää pakkauksen muropakkauksen viereen, jolloin se on lähes mahdoton unohtaa!
  2. Päättäessäsi, mikä on paras aika ja paikka tabletin ottamiseen, kannattaa ehkä miettiä, voisitko ottaa muut mahdollisesti käyttämäsi lääkkeet samaan aikaan.
  3. Kokeile Aubagion mukana toimitettavan kalenteripakkauksen käyttämistä; näet, oletko jo ottanut tabletin
  4. Jos vietät paljon ajastasi tietokoneella työskennellen, voit kokeilla sähköpostihälytysten asettamista – tai vaikka puhelinhälytystä.

  ”Sillä ei ole mitään väliä, miten lääkkeen muistaa ottaa. Väliä on vain sillä, että todellakin muistaa ottaa lääkkeen. Pääasia on löytää itselleen sopiva tapa.” – Terveyspsykologian asiantuntija Clare Moloney

  Jos lähdet lomalle, voi olla hyvä ajatus miettiä hetki, miten tämä rutiinien muuttuminen saattaa vaikuttaa hoitoosi. Yritä keksiä tapa varmistaa, että muistat ottaa lääkkeesi myös lomalla. Muista myös tarkistaa, että sinulla on riittävästi lääkettä mukaan otettavaksi! Ja muista keskustella lääkärin kanssa mahdollisesti tarvitsemistasi rokotuksista. Lue lisää täältä.

  Voi olla hyvä ajatus lisätä lääkkeet pakkauslistalle ja perille saavuttaessa päättää ensin, miten ja milloin otat lääkkeet. Sijoita ne esimerkiksi hammasharjan viereen tai kahvinkeittimen lähelle, samoin kuin kotona. Näin voit toimia normaalien rutiiniesi mukaan.

  Keskustele lääkärin, MS-hoitajan tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos tarvitset juuri omaa tilannettasi koskevia lisäneuvoja.