Oma MS Opas

Sanasto

  Lääkärin määräämä lääkitys, jolla lyhennetään aikaa, jonka kuluessa Aubagio poistuu elimistöstä. Ilman nopeutettua elimistöstä poistamista lääkkeen poistuminen elimistöstä luonnollisesti voi kestää jopa kaksi vuotta.

  Entsyymi, jota esiintyy normaalisti maksan ja sydämen soluissa ja joka vapautuu verenkiertoon, kun maksa tai sydän vaurioituu. Veren kohonnut ALT-taso voi olla maksavaurion merkki.

  Jatkuva huoli suurista ja pienistä asioista, joka häiritsee päivittäisiä toimia, kuten työtä, koulunkäyntiä tai nukkumista. Ahdistuneisuus voi häiritä suhteita ja elämästä nauttimista, mutta sitä voidaan hallita elämäntyylin muutoksilla, neuvonnalla ja/tai lääkityksellä.

  Lääke, jota käytetään aaltomaisesti etenevän multippeliskleroosin (MS-tauti) hoitoon. Se voi auttaa vähentämään potilaan kokemien pahenemisvaiheiden lukumäärää. Aubagio voi myös hidastaa MS-tautiin liittyvien fyysisten ongelmien etenemistä.

  Keskushermosto vastaanottaa, käsittelee ja tallentaa ääreishermoista tulevaa tietoa ja lähettää keholle viestejä, kuinka kehon tulee vastata. Keskushermoston muodostavat aivot ja selkäydin, ja se sijaitsee kallon ja selkärangan sisällä.

  Jatkuu pitkään tai toistuu jatkuvasti. Multippeliskleroosi (MS-tauti) on krooninen sairaus. Muita esimerkkejä kroonisista sairauksista ovat sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes.

  DMT:t ovat aaltomaisesti etenevää MS-tautia sairastaville henkilöille suunnattuja lääkkeitä. Ne tehoavat immuunijärjestelmän eri osiin ja vähentävät sairauden keskushermostolle aiheuttamia vaurioita. Ne voivat vähentää pahenemisvaiheiden lukumäärää ja vakavuutta sekä hidastaa toimintakyvyttömyyden etenemistä.

  Kehon järjestelmä, joka tunnistaa kaiken keholle vieraan ja suojaa kehoa infektioilta ja vierailta aineilta

  Normaalisti tulehdus on kehon tapa vastata vaurioihin tai infektioon. Tulehdus on tapa, jolla keho taistelee bakteerien ja virusten kaltaisia vieraita aineita vastaan ja yrittää päästä eroon kehon omista kuolemassa olevista soluista. Jos tulehdus kuitenkin suuntautuu virheellisesti omaa kehoa vastaan, se voi aiheuttaa vaurioita, kuten MS-taudissa käy.

  Tämä on henkinen tila, jossa ajatus on täysin keskittynyt siihen, mitä tapahtuu, mitä on itse tekemässä ja kehon asentoon suhteessa ympäristöön. Ideana on, että rentoutuminen voi olla helpompaa eikä mieli häiriinny pakkomielteisillä tai ahdistavilla ajatuksilla niin paljon, kun henkilö on täysin läsnä.

  Krooninen autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa keskushermostoon. Multippeliskleroosissa tulehdus vaurioittaa myeliiniä ja lopettaa tietojen välittämisen hermoista ja/tai rajoittaa sitä.

  Hermokuituja keskushermostossa ympäröivä suojakerros, jota vastaan immuunijärjestelmä hyökkää MS-taudissa virheellisesti ja aiheuttaa tulehdusta.

  Nimitys tapahtumalle, jolloin aaltomaisesti etenevässä MS-taudissa esiintyy uusia oireita tai vanhat oireet palaavat samalle tai uudelle kehon alueelle vähintään 24 tunniksi. Pahenemisvaiheita voidaan kutsua myös äkilliseksi puhkeamiseksi, pahenemiseksi, kohtauksiksi, huononemiseksi, akuuteiksi episodeiksi tai kliinisiksi tapahtumiksi.

  Toipumisvaihe tarkoittaa MS-tautia sairastavan toipumista osittain tai kokonaan pahenemisvaiheesta. Tämän vaiheen aikana MS-taudin oireita esiintyy vain vähän tai ei lainkaan.

  Selkärangan sisällä sijaitsevat hermokuidut ja kudos, jotka liittävät lähes kaikki kehon osat aivoihin. Selkäydin on keskushermoston osa.