Oma MS Opas

Perheen perustaminen

Joidenkin ihmisten mielestä on vaikeaa puhua lääkärille ehkäisystä ja perhesuunnittelusta. On kuitenkin tärkeää, että lääkäri tietää, jos sinulla on ehkäisymenetelmään liittyviä huolia tai jos olet aikeissa hankkia lapsia, kun käytät Aubagiota. Jos tulet tai haluat tulla raskaaksi Aubagio-hoidon aikana, sinun on käytävä lääkärin tai MS-hoitajan vastaanotolla välittömästi. Voit myös katsoa tarkistuslistaamme: raskaaksi tuleminen Aubagio-hoidon aikana, josta löydät ohjeita ja tukea tilanteen hallintaan.

  Jos olet nainen, on erittäin tärkeää, että vältät raskaaksi tulemista Aubagio-hoidon aikana. Tämä johtuu siitä, että Aubagio voi mahdollisesti aiheuttaa haittaa syntymättömälle lapselle. Jos siis olet nainen, lääkäri ei määrää sinulle Aubagiota, jos olet raskaana tai jos haluat hankkia lapsia lähiaikoina.

  Aubagion käytön lopettamisen jälkeen voi kestää jopa kaksi vuotta ennen kuin lääke on poistunut kehosta luonnollisesti. Sinun on jatkettava ehkäisyä, kunnes verikokeet vahvistavat, että Aubagio-taso on riittävän matala. Lääkäri osaa opastaa sinua tässä prosessissa.

  Aubagio saadaan poistumaan elimistöstä myös nopeammin kuin se poistuisi luonnollisesti. Tätä keinoa kutsutaan nopeutetuksi elimistöstä poistamiseksi. Tällä tavalla Aubagio poistuu kehosta siten, että mahdollisesti lapselle aiheutuva riski minimoituu. Lue lisää aiheesta täältä.

  On myös tärkeää olla imettämättä Aubagio-hoidon aikana, koska lääke erittyy äidinmaitoon.

  On joitakin asioita, jotka voivat olla hyödyksi, esimerkiksi:

  • Ehkäisymuistutusjärjestelmät, kuten muistutusten asettaminen puhelimeen, muistutussovellukset