Oma MS Opas

Haittavaikutusten hallinta

Haittavaikutusten hallinta

Vaikka kaikki eivät koe haittavaikutuksia, ne ovat monien lääkkeiden ikävä sivutuote. Onkin tärkeää suunnitella etukäteen kaiken varalta, miten oireet voi tunnistaa ja haittavaikutuksia hallita.

Voit katsoa myös täältä, miten joitakin mahdollisia haittavaikutuksia hallitaan – mutta muista myös mainita niistä lääkärille tai MS-hoitajalle.

  Puhuttaessa haittavaikutuksista on tapana puhua hyvin yleisistä, yleisistä ja harvinaisista haittavaikutuksista. Tässä yhteydessä näillä termeillä on kuitenkin tietty merkitys. Yleinen haittavaikutus tarkoittaa, että kliinisissä tutkimuksissa useammalla kuin yhdellä mutta harvemmalla kuin kymmenellä prosentilla tutkittavista on esiintynyt haittavaikutus. Hyvin yleisen haittavaikutuksen kohdalla esiintyvyys on useammalla kuin kymmenellä prosentilla tutkittavista.

  Muista aina keskustella lääkärin kanssa, jos sinulla esiintyy jokin haittavaikutus. Sen lisäksi, että kerrot asiasta lääkärille, voit itse tehdä muutamia yksinkertaisia asioita, joilla hallitset haittavaikutuksia ja vähennät niiden vaikutusta päivittäiseen elämääsi. Tämä luettelo ei ole täydellinen, joten muista myös lukea potilaskortti ja pakkausseloste.

  Voit toimia esimerkiksi näin, jos sinulla esiintyy kyseisiä haittavaikutuksia:

  1. Nestetasapainon ylläpito on erittäin tärkeää ripulin yhteydessä – juo runsaasti vettä. Kannattaa juoda usein ja vähän kerrallaan – oksentamisen todennäköisyys pienenee, jos samalla esiintyy myös pahoinvointia
  2. Syö pieniä ja kevyitä aterioita välttäen kaikkea rasvaista tai mausteista – kokeile energiapitoisia ja paljon ravintoaineita sisältäviä ruokia, joiden pääraaka-aineita ovat vilja, liha, hedelmät ja vihannekset
  3. Lääkäri voi myös määrätä sinulle pahoinvointilääkitystä – mutta keskustele lääkärin tai farmaseutin kanssa, jos aiot ottaa käsikauppalääkkeitä tai rohdosvalmisteita, sillä ne voivat häiritä Aubagio-hoitoa
  4. Syvähengityksen ja meditaation kaltaiset rentoutumistekniikat voivat auttaa vähentämään pahoinvointia
  Ripuli ja pahoinvointi

  Useammalla kuin kymmenellä prosentilla Aubagion käyttäjistä esiintyy hiusten ohenemista. Ne, joilla hiusten ohenemista esiintyy, ovat havainneet sitä ensimmäisten kuuden kuukauden aikana.

  Joillain Aubagion käyttäjistä voi esiintyä alaniiniaminotransferaasiksi (ALT) kutsutun tietynlaisen proteiinin tason kohoamista veressä. Normaalia korkeampi ALT-taso voi kertoa maksaongelmista. Lääkäri pyytää sinua verikokeisiin, joilla tarkistetaan, miten hyvin maksa toimii ennen Aubagio-hoitoa ja sen aikana.

  Yritä toimia ennakoivasti ja muista käydä verikokeissa, kun lääkäri tai MS-hoitaja määrää ne. Näin ALT-­tasoasi voidaan pitää tarkasti silmällä

  Koska Aubagio vaikuttaa immuunijärjestelmään, infektiot voivat muuttua vakaviksi, jos niitä ei hoideta.

  Yleisiä infektioita ovat:

  • kuume tai flunssankaltaiset oireet
  • poskiontelon tai kurkun infektiot
  • virtsainfektiot (virtsatieinfektiot tai kystiitti)

  Infections

  Keskustele lääkärin tai MS-hoitajan kanssa, jos olet aikeissa ottaa jonkin rokotuksen, sillä tietyn tyyppiset rokotteet voivat tuottaa infektioriskin, jos niitä käytetään Aubagio-hoidon aikana. Lääkäri osaa kertoa, miten kannattaa toimia syksyisin otettavan influenssarokotteen tai pneumokokin aiheuttamalta keuhkokuumeelta suojaavan rokotteen suhteen.

  Hyvä, tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää paljon vitamiineja ja hivenaineita, voi valmistella kehon taistelemaan infektioita vastaan. On myös järkevää olla tapaamatta sukulaisia ja ystäviä, jotka ovat sairaita.  

  Useimmissa tapauksissa kihelmöinti käsissä ja/tai jaloissa on ohimenevää, ja kihelmöinti katoaa paineen helpottaessa esiintymisalueella. Kysy neuvoa lääkäriltä, jos sinulla esiintyy kihelmöintiä tai jos se on toistuvaa.

  Useimmat haittavaikutukset ovat ohimeneviä, mutta kun kihelmöinnin kaltaista haittavaikutusta esiintyy, voi keskittyminen johonkin muuhun olla tehokas keino vähentää epämukavaa oloa. Tee esimerkiksi jotakin, johon joudut kiinnittämään kaiken huomiosi: lue, juttele ystävän kanssa, katso TV:tä tai kuuntele musiikkia.

  On tärkeää tietää, että lääkityksellä on useita vakavia haittavaikutuksia, joiden esiintymistä kannattaa tarkkailla. Näitä ovat:

  • vakavat allergiset reaktiot
  • vakavat infektiot tai verenmyrkytys
  • vakava maksasairaus
  • keuhko- tai haimatulehdus

  Lue näiden haittavaikutusten merkeistä täältä. Muista ottaa yhteys lääkäriin välittömästi, jos sinulla esiintyy jokin näistä edellä mainituista haittavaikutuksista.