Vinkkejä vastaanotolle

valmistautumiseen

Näkymätön MS

Lääkärin tai hoitajan vastaanotolle saapuminen voi jännittää ja mielessä saattaa olla monia huolia ja kysymyksiä. Mahdolliset kysymykset saattavat kuitenkin unohtua, kun niitä olisi tarkoitus esittää. Miten vastaanotolle olisi mahdollista valmistautua ja varmistaa, että oma vastaanottoaika riittäisi itselle tärkeimpien asioiden selvittämiseen?

MS-tautiin liittyy paljon näkymättömiä oireita, joita ulkopuolisen on mahdoton huomata tai ymmärtää. Kuitenkin lähes jokaisella MS-tautia sairastavalla on niitä. Näkymättömät oireet eivät näy myöskään vastaanotolla ulospäin. Tämän takia olisikin hyvä etukäteen valmistautua kertomaan, mitkä näkymättömistä oireista ovat niitä, joilla on suurin vaikutus omaan arkeen. Sanofi Genzyme ja MS Hoitajat ry:n yhteistyönä syntyneet materiaalit Näkymätön MS-opas ja Näkymätön MS oirekortit auttavat sinua ottamaan puheeksi, mitkä näkymättömistä oireista ovat ne, joihin toivoisit vastaanotollasi erityisesti keskityttävän.

MS-taudin hoidon kulmakivenä on lääkehoito, mutta myös omahoidolla on suuri merkitys hyvinvointiisi. Omahoidon muistilista antaa sinulle vinkit, mitä kaikkea voit itse tehdä oman hyvinvointisi edistämiseksi. Perehtymällä tähän materiaaliin jo etukäteen, voit löytää ne aiheet, joista haluaisit lisätietoa, tukea tai vinkkejä hoitajaltasi tai lääkäriltäsi. Myös Tämä on sinun vastaanottosi – valmistaudu -korttiin on kerätty lyhyesti asioita, joita etukäteen pohtimalla voit saada ajatuksia siitä, mistä asioista haluaisit erityisesti vastaanotollasi keskusteltavan. Voit halutessasi tulostaa kortin vaikka mukaasi, jotta sinun on helpompi muistaa, mistä haluaisit erityisesti keskusteltavan.

Valmistautumalla vastaanotollesi mahdollisimman hyvin, voit varmistaa, että aika käytetään juuri siihen, mikä sinulle on erityisen tärkeää. Aika on vastaanotolla rajallinen, joten pidä itse huoli, että saat vastaukset sinulle tärkeimpiin kysymyksiin. Kaikkeen ei välttämättä ole aikaa samalla vastaanottokerralla, mutta hyvä suunnittelu auttaa sinua löytämään vastaukset juuri sinulle tärkeisiin kysymyksiin.

Lue myös


Näkymätön MS

Näkymättömät oireet - Mitä ne ovat?