Unelmat kannattelevat – unelmapajassa yhdistyivät haaveilu ja luovuus

Arkea ja unelmia

Hetki unelmille -kirjassa 12 MS-tautia sairastavaa kertovat omista unelmistaan ja arjestaan. Yhdenkään haastatellun kohdalla unelmien nimeäminen ei ole ollut helppoa – lähes kaikki ovat todenneet, ettei heille tule mieleen yhtäkään ”oikeaa unelmaa”. Mutta kun keskustelua on jatkettu, on jokainen heistä löytänyt useita ihan oikeita, omaan arkeensa kiinnittyviä unelmia. Sama havainto tehtiin myös Arkea ja unelmia -kiertueella: unelmat ovat arkisia, mutta ne kannattelevat.

Unelmapuu

Mistä sinä unelmoit? on kysymys, johon unelmapajassa toivottiin vastauksia. Kysymykseen on äkkiseltään jopa hankala vastata, vaikka moni osaakin luetella lottovoiton, sairaudesta paranemisen tai esimerkiksi maailmanympärysmatkan. Kun osallistujille jaettiin unelmakarttapohjat, värikyniä, tarroja ja esimerkkejä siitä, minkälainen unelmakartta voisi olla, lähtivät he työstämään omaa karttaansa innolla. Toisinaan soitimme rauhoittavaa ja inspiroivaa taustamusiikkia, toisinaan taas nautimme hiljaisuudesta. Iloinen puheensorina, nauru ja omasta kartasta kertominen vertaisille olivat unelmapaja-toiminnan kohokohtia. 

Kun tilaisuuden lopussa tarkastelimme osallistujien unelmakarttoja, huomasimme, miten hienoja ja yksilöllisiä taideteoksia oli syntynyt! Osallistujat unelmoivat muun muassa shamaanirummusta, mökkikesästä, Lauri Tähkän konsertista, isovanhemmuudesta, toimintakyvyn säilymisestä, opaskoirasta, matkustamisesta, lasten pärjäämisestä, sähköpyörätuolista, puutarhasta, työkyvystä ja uusista ystävistä.

Unelmakartat lähtivät osallistujien mukaan kotiin muistuttamaan unelmoinnin tärkeydestä. Muistoksi järjestäjille jokainen osallistuja kirjasivat tärkeimmät unelmansa unelmapuuhun. Näitä unelmia voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi vertais- tai ammattilaiskoulutuksissa – unelmat saavat siivet ja motivoivat omahoitoon!

Kuinka MS-tauti vaikuttaa tautia sairastavien ja heidän läheistensä fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin?  Katso lyhyt kooste Sanofi Genzymen ja neuroliiton toteuttaman kyselyn tuloksista.

Lue myös


Näkymättömät oireet

Mitkä näkymättömät oireet sinä koet haastavaksi?

Jan

 MS-Tiimi 

2 syyskuu 2019

Hetki unelmille -kirja huokuu vertaistuen voimaa - ”Yksikin unelma voi muuttaa koko elämän"

Näkymättömät oireet

 MS-Tiimi 

30 huhtikuu 2019

Eevin tarina