MS-hoitajan haastattelu: Mitä on aivoterveyttä tukeva elämäntyyli?

Aivopähkinä
MS-hoitaja Mette

MS-hoitaja Mette Topp kertoo, kuinka hän kannustaa MS-tautia sairastavia valitsemaan elämäntapoja, jotka tukevat aivoterveyttä ja samalla parantavat myös elämänlaatua. 

"Terveet aivot lisäävät elämänlaatua", sanoo MS-hoitaja Mette Topp Tanskan Aalborgin yliopistollisen sairaalan MS-klinikalta. Mette työskentelee päivittäin MS-tautia sairastavien ihmisten kanssa, ja hänen kokemuksensa mukaan jo keskustelu aivojen terveydestä voi voimaannuttaa sairastavaa. 

Kaikilla ihmisillä aivokudos vähenee ikääntymisen myötä. On tärkeää pitää aivoista huolta, jotta ne pystyvät toimimaan mahdollisimman hyvin. Tutkimukset osoittavat, että aivokudoksen menetystä, jota kutsutaan myös aivoatrofiaksi, tapahtuu MS-tautia sairastavilla hieman nopeammin kuin terveillä ihmisillä1,2. Tämän vuoksi on suositeltavaa noudattaa elämäntapoja, jotka tukevat aivoterveyttä1.  

"Monet MS-tautia sairastavat ovat tyytyväisiä saadessaan paremman käsityksen oireista, joita he ovat saattaneet kokea jo pidemmän aikaa." 

Mette tarkoittaa oireilla esimerkiksi MS-tautiin liittyvää voimakasta uupumusta tai arkielämään liittyviä kognitiivisia haasteita, kuten keskittymisvaikeutta. 

"Kun selitän MS-taudin kanssa eläville, että pienillä päivittäisillä teoilla he voivat parantaa yleistä aivoterveyttään – no, sitä he todella arvostavat”, sanoo Mette hymyillen. 

Mette ehdottaa pieniksi päivittäisiksi aivoterveyttä tukeviksi asioiksi esimerkiksi:  

  • Aktiivisuus joka päivä - jopa muutaman minuutin fyysisellä aktiivisuudella voi olla suuri vaikutus 
  • Haasta itsesi ja pidä aivosi aktiivisina pienillä haasteilla, kuten ristisanatehtävän ratkaisemisella, sudokulla tai luovilla aktiviteetilla, kuten piirtämisellä 
  • Rutiinien rikkominen ja arjen tehtävistä selviytyminen uudella tavalla, esimerkiksi muutaman suupalan/ osan illallisesta syöminen silmät kiinni, hampaiden harjaaminen toisella kädellä, kävely ruokapöydän ympäri taaksepäin tai valitsemalla eri kauppareitti kotiin kuin tavallisesti.  

Aivot muodostavat uusia yhteyksiä, kun niitä haastetaan päivittäisissä rutiineissa, mikä puolestaan auttaa aivoja pysymään hyvässä kunnossa1.  

"Se on yllättävää, miten pienillä asioilla voi vaikuttaa”, sanoo Mette ja lisää ”Toinen etu aivoterveyden huomioonottavassa elämäntyylissä on sen vaikutukset myös yleisterveyteen – oli sinulla MS-tautia tai ei”. 

Kun Mette keskustelee MS-tautia sairastavan kanssa, aivoterveys on usein aihe, joka tulee esiin erityisten haasteiden yhteydessä. Tallaisia voivat olla esimerkiksi muistikatkokset tai vaikeudet keskittyä pidemmän aikaa.  

“Monet klinikalla tapaamani potilaat ovat aktiivisia ihmisiä, joilla on kiireinen työelämä, jotka harrastavat urheilua ja viettävät vapaa-aikaansa perheensä, lapsiensa ja ystäviensä kanssa. Ja yhtäkkiä huomaavat, etteivät pystykään hallitsemaan kaikkea samaan tapaan kuin aiemmin.” sanoo Mette. 

”Sitten keskustelemme niistä pienistä muutoksista arkeen, joita jokainen voi tehdä oman aivoterveyden eteen. Minun paras vinkkini onkin tehdä pienistä muutoksista osa arkea” hän sanoo hymyillen ja lisää lopuksi: ”Pienikin teko voi parantaa elämänlaatua merkittävästi”. 

Pienten arjen muutosten lisäksi aivoterveyttä tukevaan elämäntapaan kuuluvat myös vähän haastavammat muutokset, kuten tupakoinnin lopettaminen, kohtuullinen alkoholinkäyttö, terveellinen ruokavalio ja ylipainon välttäminen.  

Lopuksi: on tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita ja ottaa lääkitys - sekä MS-lääkitys että muut lääkärin sinulle määräämät lääkkeet.

Jos haluat tietää lisää MS-taudista ja terveellisistä elämäntavoista, lue lisää klikkaamalla tästä. 

1Giovannoni G, Butzkueven H, Dhib-Jalbut S et al. Brain Health: A guide for 
people with multiple sclerosis. MSBrainHealth.org (02.07.2018). 
2 De Stefano N, Airas L, Grigoriadis N et al. Clinical relevance of brain volume 
measures in multiple sclerosis, CNS Drugs. 2014;28: 147-156. 

Lue myös


MS-taudin omahoidon muistilista

Näkymätön MS

Haasta MS podcast