Mitä tehdä kun korona ahdistaa?

Korona ahdistaa

Uutisia seuratessa hengittäminen tuntuu vaikealta, vaikkei koronaa (toivottavasti) vielä itsellä olekaan. Maailma ei tunnu olevan enää sama paikka, kuin hetki sitten. Uutiset ympärillä ovat pelottavia ja tulevaisuus saattaa huolettaa.

Mikä auttaisi ahdistukseen?

Keräsimme muutamia vinkkejä, joilla voit yrittää pitää ahdistuksen kurissa.

Vinkki #1: Huolehdi, että nukut riittävästi

Ole itsellesi armollinen. Et ole ainut, kenellä on vaikeuksia nukkua hyvin tällä hetkellä. Stressaantuneena voi olla vaikeaa nukahtaa ja myös yölliset heräilyt ovat tavallisia. Unen merkitys aivojen voinnin kannalta on kuitenkin tärkeää.
On täysin normaalia, että huolestuttavien uutisten lukeminen lisää ahdistusta. Uutisten lukua olisikin hyvä rajoittaa ja lukea tietoa vain luotettavista lähteistä, kuten THL:n sivuilta (www.thl.fi ). Vähennä somen käyttöä ja uutisten selailua illalla etenkin juuri ennen nukkumaanmenoa.

Tässä muutama vinkki, joita voit testata unen laadun parantamiseksi:
- Huolehdi säännöllisestä valveillaoloajasta
- Pysy aktiivisena. Käytä muistuttajia, jotta muistat nousta sohvalta ylös riittävän usein ja liikkua.
- Tee asioita, jotka rentouttavat sinua esim. kuuntela musiikkia, lue hyvää kirjaa tai katso lempi tv-ohjelmaasi (ei sitä jännittävää!)
- Älä katso puhelimen tai muuta näyttöä 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa (Ja muista: älä lue huonoja uutisia!)

Vinkki #2: Pysy aktiivisena

Vaikka monet liikuntakeskukset ovat sulkeneet ovensa ja kontakteja muihin ihmisiin on rajoitettava, on sinulla edelleen monia mahdollisuuksia pysyä aktiivisena. Monet kuntosalit ja joogakeskukset tarjoavat etäurheilumahdollisuuksia, jopa ilmaiseksi. Mieti, kuinka voisit keksiä oman urheilurutiinin, jonka voisit tehdä vaikka joka päivä. Muistathan, että urheilun avulla pystyt vaikuttamaan ”hyvänolonhormoneihisi”.

Vinkki #3 Muista hengittää

Kuten meille on lentokoneessa opetettu, on happinaamari laitettava ensin itselle ja vasta tämän jälkeen muille. Pidä siis hyvää huolta itsestäsi. Vaikeina aikoina on kuitenkin hyvä myös muistaa, että empatia ja myötätunto tukevat hyvinvointiamme. Loving kindness on rakastavan ystävällisyyden meditaatio, joka saattaa lisätä hyvinvointia, onnellisuutta ja kehon hyvänolontunnetta. Voit tutustua aiheeseen kuuntelemalla esimerkiksi äänikirjoja.

Vinkit, joilla voit kokeilla tietoista läsnäoloa:

- Ulkona liikkuessasi keskity hetkeen. Kuuntele ympärillä olevia ääniä, huomaa pienet yksityiskohdat, puiden lehdet, pilvet, se miltä ilma tuntuu hengittää, entäpä miltä maa tuntuu jalkojen alla?
- Etsi rauhallinen paikka ja istu ryhdikkäästi. Voit sulkea silmäsi. Keskity tunnustelemaan hengitystäsi ja hengitä rauhassa omaan tahtiisi. Anna hengityksen virrata vatsaasi asti. Voit asettaa toisen käden rinnallesi ja toisen vatsallesi ja tunnustella, miltä hengitys tuntuu. Älä tuomitse itseäsi, jos ajatuksesi karkaavat, vaan palauta ajatukset lempeästi takaisin hengitykseen.
Muistathan pitää ulkona liikkuessa riittävän etäisyyden muihin!

Vinkki #4 Pysy sosiaalisena

Tämä on ehkä vinkeistä tärkein. Sosiaaliset suhteet vaikuttavat normaalistikin hyvinvointiimme, mutta erityisen tärkeitä ne ovat silloin, kun ahdistus ja masennus vaanivat kulman takana. Vaikka emme tällä hetkellä voikaan vaikuttaa kovin paljoa ympäristöömme, voimme kuitenkin valita, kuinka aikamme käytämme. Pidä yhteyttä ystäviisi, sukulaisiisi ja työkavereihisi. Sovi säännöllisistä keskusteluajoista kaikkein lähimpiesi kanssa, jotta voit helpottaa ikävääsi. Vielä parempi on, jos voit hyödyntää videopuheluita. Kokeile esimerkiksi ryhmävideopuhelua ystäviesi kanssa.

Mikäli jatkuva lasten riehuminen, vanhemmat, tai puoliso alkavat ahdistaa, muista ottaa myös omaa aikaa. Laita silloin kuulokkeet korville ja mene hetkeksi toiseen huoneeseen. Hengitä rauhassa.

Jännittääkö?

Katso työkaluja jännityksen voittamiseen Jännittääkö? oppaasta.