Johanna

Johanna
1 kesäkuu 2022

Kuinka minä täytän ja käytän Elämänvoiman kirjaa

Elämänvoiman kirja

MS-tauti sairautena, miten olen täyttänyt ihanaa Maaretta Tukiaisen Elämänvoiman kirjaa!

Hei, kerroinkin täällä aiemmin minun MS-taudistani, miten se todettiin ja miten olen elänyt sen kanssa. Nyt tahtoisin kertoa hiukan tästä ihanasta Elämänvoiman kirjasta, miten olen itse sitä täytellyt. Olen tehnyt tästä myös podcastin, mikä on nyt myös kuunneltavissa.

KUUNTELE TÄSTÄ HAASTA MS PODCAST

Miten minä aloitin tätä kirjaa täyttämään?

Minä aloitin kirjan täyttämisen ns. kuukausiteemalla. Kirjan kohta, jossa oli merkityksellisiä osio, laitoin tyhjään laatikkoon kyseisen kuukauden. Tämän pohjalta rupesin miettimään minun tätä alkanutta kuukautta ja mitä toivon siltä.  Vertasin esim. vointiani, oireitani,jaksamistani edeltävään kuukauteen kirjan edetessä.

Minulle tämä on ollut hyvä tapa. Jokainen toki täyttää kirjaa juuri tavallaan ja ne ovat varmasti yhtä hyviä tapoja täyttää kirjaa. Se on itselle ainakin sellainen pään nollaus, kun pääsen pohtimaan just itseäni ja vointiani tämän kirjan täyttämisen avulla. Esimerkiksi sivun 18 kohtaan, on kolme (3) tyhjää laatikkoa, joihin sain lisätä jotakin minulle

merkityksellistä. Laitoin siihen kohtaan minun sen kuukauden tärkeät asiat, minulle kuukausi oli tällöin syyskuu, kun sain kirjan. Laitoin siihen seuraavat kolme asiaa:
1. Uusi työ, 2. Perhe&rakkaus ja 3. Ystävät.

Otin tämän itselleni käyttöön päiväkirja/kuukausi teemalla. Kun elämäni kirjaa kirjoitin ja avasin kysymyksiä ja ajatuksia, joita tuossa oli kysytty, sai se minut itseni ainakin

miettimään omaa sairauttani ja miten se näkyy arjessani.  Mitä tavoitteita minulla voisi olla kunkin kuukauden kohdalla?

	Elämänvoiman kirja

Toivomuspuu

Minulle sopiva hetki kirjoittaa elämäni kirjaa esim.1-2 kertaa viikossa, riippuen fiiliksestä ja viikosta, tosiaan itse olen koittanut täyttää tällä kuukausi ”teemalla”.

Kirjan täyttämisen avulla, omalla kohdallani, olen saanut väillä tehdä itsetutkiskelua: Miten minä voin ja jaksan? Näitä asioita ei aina välttämättä, tässä kiireisessä arjessa, kerkeä miettimään tai käy edes mielessä esim. oma vointi tämän sairauden kanssa. On toki viikkoja, jolloin en jaksa edes avata kirjaa tai en vaan ehdi. Sitten kun taas jaksan, niin otan ihan kalenterin ja katson mitä minulla ollut minäkin viikkona ja lisään, jos on sopivaa asiaa, mistä haluan kirjoittaa muistiin - esim. mitä on sattunut tai mitä on ollut.
 

Olen selannut kirjaa alusta loppuun, kovasti aina odotan, että mitä tulee kohdallani seuraavana kuukautena ja pääsisin ”vastailemaan” kysymyksiin. Tämä kuin aikuisen

ihmisen hyvän mielen kirjan. Kirjan jonka minä omistan, vähän kuin kaveri kenelle avautua. Ole päässyt pohtimaan omaa jaksamista uudessa työssäni, minkä olen huomannut olevan minulle se oikea työ tällä hetkellä. Työpaikkani vaihtui, koska korona vei työni ravintola-alalla. Nykyään teen ihanaa 29h työviikkoa lasten parissa ja olen huomannut, että vointini ja jaksaminen on parempaa, kun on kevyempi työ. Toki sairauden tuomaa väsymystä on ja ajoittaisia kipuja siellä täällä, jotka tiedän kuuluvan tähän ms-taudin aiheuttamaan pakettiin.
 

Olen kirjan avulla oppinut enemmän myös pohtimaan omia fiiliksiä ihmisistä, läheisistä ja mitä tunnen heitä kohtaan. Kirjassa on esim. kiitollisuus-kakku sivulla 21. Olen laittanut siihen perheen, ystävät, sairaus hyvällä mallilla tällä hetkellä. Ne ovat minulle asioita, joista olen kiitollinen. Tässä kohtaa korostuu tuokin mitä ei normaalisti edes ajattele, jollei niitä konkreettisesti sinulta jossain kysytä.

Suosittelen täyttämään ja tutustumaan tähän ihanaan Maaretta Tukiaisen Elämänvoiman kirjaan!

Minulle kuuluu taas oikein hyvää. Kesää jo kovasti tässä odottelen…sieltä se saapuu.

-Johanna-

Lue myös


Elämänvoiman kirja ms-tauti

Elämänvoiman kirja

webinaari ms-tauti elämänvoimaa

TALLENNE: Voimaa elämään! webinaari

Haasta MS podcast