Hanna
3 hemikkuu 2020

Ultimatehaaste = Bulgarian matka

Lomatunnelmia

Lähtövalmisteluja

Lähtö Bulgarian Sunny Beachille meillä oli Oulusta 21.8.2019 klo 14:15. Lentomatkaa ei tällä kertaa tarvinnut etukäteen jännittää, kun lentoaika Oulusta Burgasiin oli vain 3,5 tuntia. Olin tehnyt suolihuuhtelua säännöllisesti, joka toinen päivä, joten vahinkojakaan ei tarvinnut jännittää. En siltikään saanut rauhassa nauttia olostani, kun minusta tuntui heti pyörätuoliin istuuduttuani, ettei minua kuunneltu yhtään vaan autettiin silloin, kun se auttajalle parhaiten sopi ja auttajan omiin tarpeisiin sopivalla tavalla.

Minulle oli todella raskasta jo hoitaa lentokentällä (iso ihmismäärä ja hälinä tyhjentävät aivot totaalisesti=kognitiivinen uupumus) omat matkatavara-, apuväline- ja lentokenttäavustusasiat kuntoon, enkä olisi siinä kohtaa jaksanut huolehtia mistään muusta. En edes jaksanut sanoa ääneen, että tarvitsin saada olla hetken rauhassa ja koota ajatuksiani, jotta pystyin taas toimimaan. Jopa ärsyynnyin, kun äitini pyysi saada täyttää juomapulloni kylmällä vedellä. Aivoissani ei ollut enää edes kapasiteettia sanoa ääneen, että haluan mielummin huoneenlämpöistä kuin kylmää vettä ja haen sitä vessassa käydessäni itse ihmispaljoudesta ja ympäröivästä hälinästä johtuen.

Omasta mielestäni on todella epäreilua, että 24/7 sairastamisen lisäksi joutuisin jatkuvasti vielä selittämään oireitani ja niitten vaikutuksia ulkopuolisille. Niin se vain näkyy menevän, että jos haluat ymmärrystä olet velvollinen selittämään. Kotona Rovaniemellä minulla onkin ympärillä olevat ihmiset sellaisia (osa ystävistä sairastaa itsekin jotain), joiden kanssa ei haittaa, vaikken heti oireen ollessa päällä jaksaisikaan tarkemmin selvittää oireitani. 

Matkalle mukaan

Hellekelit ja MS-tauti

Bulgariassa sää oli todella kuuma koko viikon (hellettä 30 – 35 astetta ja aurinkoa pilvettömältä taivaalta) ja hotellin ympäristö oli niin esteellinen, etten sieltä pystynyt itsenäisesti liikkumaan mihinkään: todella korkeat katukivetykset, eikä jalkakäytäviltä olisi yksin pystynyt jyrkkien katukiveysmadallusten vuoksi esimerkiksi turvallisesti ylittämään katua. Onnekseni ilmastointi huoneessa oli todella hyvä ja suihkusta sain jaloille jääkylmää vettä. Kuumuuden vuoksi minulla oli jalat koko ajan kuin tulessa (tikkuili ja poltti varpaista polviin välillä), enkä pystynyt oikeastaan ulkoilemaan kuin aikaisin aamulla tai myöhään illalla ja täysin pyörätuolissa istuen, koska jaloista oli kuumuuden vuoksi lihasvoimat heikoilla. Lisäksi illalla kaduilla ja kaupoissa oli paljon väkeä liikkeellä ja kognitiivinen uupumus oli kuumuudenkin vuoksi pelottavan voimakas. Kielen kääntäminen omassa päässä suomesta englantiin toi myös lisää haasteita ja monesti jäi asia hoitamatta, kun en jaksanut miettiä, miten se englanniksi hoidetaan (esim. olisin halunnut kokeilla kolmipyöräistä sähkömopedia)

Mustameri

Esteettömyyden tärkeys lomakohteen valinnassa

Ensi kerralla ulkomaille lähtiessäni minulle ei riitäkään enää, että hotellialue on esteetön vaan hotelliympäristön on myös oltava sellainen, että pystyn liikkumaan pyörätuolilla omatoimisesti. Harmittikin valtavasti, kun kohdattiin kotimatkalla Bulgariasta lähtiessä lentokenttäavustuksessa (työntekijä huolehtii apuvälineen käyttäjät mm. koneeseen nostolaitteella portaiden sijaan) tavattiin rollaattorilla liikkuva vanhempi nainen ja hänen tyttärensä, jotka olivat olleet saman matkajärjestäjän esteettömässä hotellissa. He kehuivat tuon hotellin palveluineen ja ympäristöineen maasta taivaisiin.

Meillä olisi saattanut olla mahdollisuus vaihtaa toisena lomapäivänä hotellia esteettömämpään, mutta opas omien lähtökohtiensa pohjalta kertoi esteettömän hotellin olevan sijainniltaan syrjässä ja nykyisen hotellin olevan sijainniltaan parempi. Tervejalkaiselle onkin varmasti parempi, mutta hyväksyn nyt viimeistään, etten itse mene enää tervejalkaisesta. Eipä opas kuitenkaan osannut kertoa, että esteettömässä hotellissa olisi ympäristö myös ollut helpppokulkuinen (merelle olisi sieltä kohti päässyt rantaan asti) ja olisin päässyt liikkumaan muutenkin pyörätuolilla itsenäisesti. Luultavasti olisin myös pystynyt nauttimaan lomasta, enkä vain selviytymään lisääntyneistä haasteista.

 

Lomavinkkejä

  • Selvitä etukäteen hotellin, sekä ympäristön esteettömyys. Kysy matkatoimistolta ja hae internetistä kokemuksia, esim. Tripadvisor.
  • Mieti miten pitkä istuminen olisi mahdollisimman mukavaa sinulle, minkälaisia etukäteisjärjestelyjä voit tehdä tehdäksesi olostasi mukavamman? Auttaako hälinässä vaikkapa musiikin kuuntelu kuulokkeista tai korvatulpat?
  • Varaa aikaa lentokentälle, jotta voit myös ottaa aikaa omaan rauhoittumiseen olosi mukaan
  • Uupumus voi yllättää myös lomalla kaiken kuumuuden ja hälinän keskellä. Mieti etukäteen tarvitsemiasi lauseita vieraalla kielellä ja kirjoita ne ylös itsellesi, jotta voit joko näyttää tekstiä tai tarkistaa muistisi tueksi käännöksen, jotta voit käydä keskustelua ja saada palvelua.
  • Muista kuunnella itseäsi ja oloasi! Lomalla on ihan ok ottaa omaa aikaa ja levätä, vaikka olisikin ihana tutustua ja tehdä kaikkea.

Lue myös


8 marraskuu 2019

Elämästä selviytymistä – näkyvien ja näkymättömien oireiden kanssa

29 kesäkuu 2019

Matkani MS-taudin kanssa alkaa, osa 2: Kuntoutuminen ja paluu arkeen

21 toukokuu 2019

Matkani MS–taudin kanssa alkaa, osa 1: Sairastuminen, ensioireet ja vertaistuki