MS-tauti ja tietoinen läsnäolo sekä rentoutuminen

MS-tauti ja tietoinen läsnäolo sekä rentoutuminen

Elämäntyyli • Artikkeli

Ei ole lainkaan epätavallista, että MS-tautia sairastavan mieliala ja käytös vaihtelevat. Tutkimuksissa on itse asiassa osoitettu, että jopa 50 % MS-tautia sairastavista kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä. Itsestään huolehtiminen on elintärkeää. Esimerkiksi jo pelkästään säännöllisten taukojen pitäminen voi tehdä ison eron jaksamiseen. Hyödyt aina siitä, että keskityt tietyn aikaa johonkin, mistä nautit – olipa kyseessä sitten kokonainen vapaapäivä tai vain muutama minuutti.

    Psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitäminen on yhtä tärkeää kuin kehosta huolehtiminen. Kehon tapaan myös mieli tarvitsee huomiotasi pysyäkseen huippukunnossa. Tuntemuksien huomiotta jättäminen ja asioiden lakaisu maton alle ovat vain lyhytaikaisia ratkaisuja, jotka voivat tehdä kaikesta vain vaikeampaa ajan mittaan. 

    Hyväksy se, että elämässä on ylä- ja alamäkiä ja että on hyväksyttävää olla joskus surullinen tai vihainen – se on hyvinvoinnin kulmakivi. Jos huomaat väsyväsi terveen julkisivun ylläpitoon tai jos olet erityisen ahdistunut tai masentunut, keskustele lääkärin tai MS-hoitajan kanssa ja kysy, mitä apua olisi saatavilla.

    Jos arkielämä alkaa tuntua ylivoimaiselta, voi tietoinen läsnäolo olla tehokas tapa mielen selvittämiseen. Se auttaa keskittymään elämän tärkeimpiin asioihin. Tietoisen läsnäolon aloittamiseen voi käyttää erilaisia tekniikoita ja aloitusoppaita. Etsi siis rauhallinen paikka ja kokeile seuraavaa harjoitetta:

    1. Istu tai makaa mukavassa asennossa rentouttavassa huoneessa tai puutarhassa. Rentoudu ja sulje silmät. Kuuntele ympärilläsi kuuluvia ääniä – hiljaisia, kovia, lähellä ja kaukana.
    2. Keskity hengitykseesi. Onko hengitys syvää vai pinnallista?
    3. Keskity hengityksen hidastamiseen ja hengitä sisään pitkään ja hitaasti. Pidätä hengitystä hetki. Hengitä ulos. Keskity jokaisella hengityskerralla aina enemmän hengitykseen ja vähemmän ympäristöön.
    4. Kun olet rentoutunut, keskity yhteen sinua vaivaavaan asiaan. Mieti, mikä sen on aiheuttanut, mikä pahentaa sitä, ja – jos pystyt – mieti, mikä voisi parantaa sen. Pitääkö sinun kertoa siitä jollekulle? Jos pitää, miksi?
    5. Tee lyhyt suunnitelma, jonka mukaan toimien voisit parantaa asian. Siirrä sitten asia pois mielestäsi ja keskity kehoosi – rentouta keho. Keskity sitten uudelleen hengitykseen.
    6. Avaa silmät, kun olet valmis.

    Pidä stressinpoistopäivä
    Lähde golfaamaan, kylpylähoitoihin, rentouttavalle rantaretkelle tai vietä päivä kotona hyvän elokuvan tai TV-sarjan parissa. Valitse päivä etukäteen ja varaa se itsellesi ja rentoutumiselle. 

    Pidä stressinpoistotunti
    Hemmottele itseäsi useammin varaamalla tunti johonkin, joka piristää päivääsi. Loikoile kylpyammeessa, ratko sudokuja, rassaa antiikkiautoasi tai nautiskele lempielokuvastasi. Suunnittele tunti etukäteen ja tee päivästäsi vähän erityisempi. 

    Tai pidä stressinpoistohetki
    Pysähdy, hengitä syvään ja kerro itsellesi, että nämä seuraavat pari minuuttia ovat vain sinua varten. Jos olet kotona, laita kahvinkeitin porisemaan ja vain odota sen valmistumista. Soita ystävälle lyhyt puhelu tai lue sanomalehteä. Jos olet töissä, käy ulkona kävelyllä tai etsi rauhallinen paikka, jossa voi hengähtää hetken. Sinun ei tarvitse edes poistua työpaikalta: jos aikaa ei ole paljon, keskity pari sekuntia hengitykseen, sillä jo tämä auttaa rentoutumaan.

    Hannah
     

    Hannah on sairastanut multippeliskleroosia 24-vuotiaasta lähtien. Siitä asti hänen tunnetilansa ovat vaihdelleet epävarmuudesta ja ahdistuneisuudesta aina tyyneyteen ja positiivisuuteen. Hannah kertoo täällä, miten tärkeää puhuminen on ollut, kun hän on pyrkinyt eroon masennuskausistaan.

Aiheeseen liittyvää


Perhe- ja sosiaalinen elämä

Perhe- ja sosiaalinen elämä

MS-tauti ja kunnon ylläpitäminen

MS-tauti ja kunnon ylläpitäminen