MS-tauti ja oikea ruokavalio

MS-tauti ja oikea ruokavalio

Elämäntyyli • Artikkeli

Kaikille MS-tautia sairastaville sopivaa yhtä ruokavaliota ei ole olemassa, mutta oikein syöminen nostaa energiatasoa, auttaa voittamaan väsymyksen ja kohentaa mielialaa. Tapojen muuttaminen ei ole helppoa. Alla on paljon tietoa tueksesi ja innoitukseksesi.

    Olet varmaan kuullut, että ”olet sitä mitä syöt”? Terveellisemmät ruokavalinnat ovat auttaneet monia MS-tautia sairastavia tuntemaan olonsa terveemmäksi. Jotkut tosin kertovat, ettei ruokavaliolla heidän mielestään ole merkitystä. Siksi onkin tärkeää tietää, että terveellinen ruokavalio voi vaikuttaa jokaiseen eri tavalla, mutta yksi asia on varma: paljon ravintoaineita sisältävien elintarvikkeiden syöminen voi auttaa kehoa suoriutumaan toimistaan paremmin.

    veg

    Siitä voi olla myös muuta hyötyä, etenkin MS-taudin kaltaisia kroonisia sairauksia sairastaville. Terveellinen ruokavalio voi auttaa esimerkiksi: 

    • hallitsemaan painoa
    • vähentämään väsymystä
    • ylläpitämään suolen ja virtsarakon säännöllistä toimintaa
    • minimoimaan iho-ongelmien riskiä
    • pitämään luut terveinä ja vahvoina
    • ylläpitämään hampaiden ja ikenien terveyttä
    • vahvistamaan sydäntä
    • parantamaan lihasten voimaa ja liikelaajuutta
    • lisäämään joustavuutta
    • vähentämään tiettyjen sairauksien, kuten sydänsairauksien, aivohalvauksen, osteoporoosin ja tiettyjen syöpien riskiä

    On hyvin helppoa sanoa, että tasapainoinen ruokavalio voi auttaa multippeliskleroosin oireiden hallinnassa, mutta mitä tämä tarkoittaa? Mikä edes tekee ruokavaliosta tasapainoisen? 


    Tavoite on yhdistää pääelintarvikeryhmien erilaisia ruoka-aineita.

    • Proteiini edistää kasvua ja kudosten korjautumista
    • Hiilihydraatteja ja sokereita tarvitaan energian antamiseen
    • Rasvoja tarvitaan tiettyjen vitamiinien ja välttämättömien rasvahappojen imeytymiseen
    • Kuitu edistää ruuansulatusta
    • Vitamiineja ja hivenaineita tarvitaan moniin eri tarkoituksiin, mm. lukuisiin kehon prosesseihin, esimerkiksi kudosten korjaamiseen, luun vahvuuden lisäämiseen ja ravintoaineiden imeytymiseen
    • Keho vaatii nesteitä toimiakseen oikein. Vettä tarvitaan soluissa tapahtuvissa erilaisissa kemiallisissa prosesseissa sekä veressä, joka kuljettaa ravintoaineita eri puolille kehoa
    eating right

     

     

    Kukaan ei tiedä enempää multippeliskleroosista kuin kaikki sen kanssa päivittäin elävät. Olemme koonneet alle joitakin tapoja, joiden avulla MS-yhteisö on pyrkinyt saavuttamaan terveemmän suhteen ruokaan, ja tietoa siitä, mikä on toiminut heidän mielestään parhaiten. Tässä on vain muutamia parhaista vinkeistä, joita olemme tähän mennessä saaneet. 

    Hemmottele itseäsi!
    Paula, visuaalinen markkinoija Lontoosta, on sairastanut multippeliskleroosia viimeiset neljä vuotta. Hän on päättänyt vakaasti elää mahdollisimman hyvän elämän sairaudestaan huolimatta ja ymmärtänyt, miten tärkeässä asemassa ruokavalio on hänen oireittensa hallinnassa. Ja se tarkoittaa, että välillä itseään on myös hemmoteltava! 

    Myös MS-tautia sairastava voi syödä tuoretta, maukasta, yksinkertaista ja edullista ruokaa…
    Nick Davies, jolla diagnosoitiin ensisijaisesti etenevä MS-tauti (primary progressive MS, PPMS) vuonna 2009, on samaa mieltä siitä, että multippeliskleroosia sairastavalle ruuanlaitto voi olla pelottavaa. Nick on kuitenkin todiste siitä, että yhtäaikaisen seisomisen ja ruuanlaiton tuottamasta haasteesta huolimatta MS-tautia sairastavakin voi nauttia terveellisiä, herkullisia aterioita. Nick on itse asiassa laatinut luomuksistaan erittäin suositun verkkosivuston. Löydät muutamia Nickin resepteistä reseptiosiostamme. Lue lisää MS-tautia sairastavan Nickin tavoista oppia sopeutumaan keittiöelämään tutustumalla hänen blogiinsa, joka löytyy
     täältä.
     

    Kuuntele kehoasi
    Kirjoittaessaan siitä, miten MS-taudin kanssa voi elää terveesti, Paula painottaa oman kehon tarpeiden kuuntelua. Valitettavasti kuuntelemaan oppiminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Se on taito, jonka oppiminen vaatii aikaa, yrittämistä ja erehtymistä sekä positiivista asennetta. Lue lisää Paulan kokemuksista ja mitä kehon tarpeiden todellinen ymmärtäminen vaatii 
    täältä.

    Herättele ruokahaluasi lukemalla nämä pari reseptiä, joita voisit vaikka kokeilla: 

    Pennepasta mausteisella tomaattikastikkeella
    Pasta

    4 annosta
     
    Ainekset

    • 12 keskikokoista anjovisfilettä (pilkottuina)
    • 3 keskikokoista tomaattia (pilkottuina)
    • 1 prk mustia Kalamata-oliiveja
    • 2 rkl kapriksia
    • 1 kynsi valkosipulia (pilkottuna)
    • 2 rkl persiljaa (tuoretta ja pilkottuna)
    • 2 rkl basilikaa (tuoretta ja pilkottuna)
    • 1 pieni punainen chili (kuivattu)
    • 1 ripaus suolaa
    • 59,15 ml extra virgin -oliiviöljyä
    • 500 g pennepastaa

    Valmistusaika: 65 minuuttia
    Ruuanlaittoon kuluva aika: 20 minuuttia

    Ohjeet

    1. Sekoita isossa kulhossa anjovikset, tomaatit, oliivit, kaprikset, valkosipuli, persilja, basilika, chili, suola ja oliiviöljy. 
    2. Sekoita hyvin.
    3. Kaada paistinpannulle ja anna kiehua hiljalleen tunnin ajan. Muista sekoittaa usein. 
    4. Kiehauta suuri kattilallinen vettä ja keitä pasta al dente -kypsyyteen. 
    5. Valuta pasta, kaada kastikkeen sekaan ja sekoita hyvin.

    Pannulla ruskistettu lohi minttukuskuksen ja parsakaalin kera
    salmon

    4 annosta

    Ainekset

    • 4 keskikokoista lohifileetä
    • 1 rkl seesamiöljyä
    • 2 rkl soijakastiketta
    • 1 ripaus viismaustetta
    • 1 paketti kuskusta
    • 1 rkl tuoretta minttua (hienoksi silputtua)
    • 1 tl sitruunankuorta (raastettuna)
    • 2 parsakaalin kukintoa (leikattuna nupuiksi)

    Valmistusaika: 2–3 tuntia
    Ruuanlaittoon kuluva aika: 30 minuuttia

    Ohjeet

    1. Marinoi lohta seesamiöljyssä, soijakastikkeessa ja kiinalaisessa viismausteessa mielellään useita tunteja.
    2. Valmista kuskus pakkauksen ohjeiden mukaan, mutta jätä öljy pois, eli käytä vain vettä kuskusin turvottamiseen.
    3. Kun kuskus on valmista, sekoita siihen minttu ja sitruunankuori. Peitä astia.
    4. Höyrytä (tai kypsennä mikroaaltouunissa) parsakaali, ei liian pehmeäksi.
    5. Jätä odottamaan peitettynä. 
    6. Ota lohi marinadista. 
    7. Kuumenna tarttumattomaksi pinnoitettu pannu ja paista lohta 1–2 minuuttia kummaltakin puolelta.
    8. Tarjoa heti kuskusin ja parsakaalin kera.

    Jos haluat lisää reseptejä, käy tutustumassa Nick Daviesin ruokablogiin My Easy Suppers

    Onko sinulla maukkaita ja helppoja ruokaohjeita? Lähetä ne meille, jotta voimme lisätä ne listallemme.

Aiheeseen liittyvää


Työelämä

Työelämä

Perhe- ja sosiaalinen elämä

Perhe- ja sosiaalinen elämä