MS-tauti ja kunnon ylläpitäminen
Elämäntyyli • Artikkeli
Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että aktiivisuuden ylläpitäminen on hyväksi sekä itselle että MS-taudille. Liikunta auttaa hallitsemaan esimerkiksi väsymyksen kaltaisia oireita ja lisäksi parantaa lihasten toimintaa. Se voi toimia myös moraalisena tehostimena antaen saavuttamisen tunteen. Näin koko elämänlaatu paranee. Ja mikä parasta: jokaiselle löytyy sopiva liikuntamuoto kunnosta tai kyvyistä huolimatta.
- aktiivisena pysyminen voi kohentaa yleisterveyttä
- auttaa pysymään mahdollisimman liikuntakykyisenä ja aktiivisena
- auttaa hallitsemaan MS-taudin oireita
- vähentää sydänsairauden riskiä
- parantaa lihasvoimaa ja kuntoa (tämä voi auttaa liikuntakyky- ja heikkousongelmissa)
- auttaa hallitsemaan painoa, mutta tämä onnistuu parhaiten yhdessä terveellisen ruokavalion kanssa
- kohentaa mielialaa
- Exercise. MS Society UK. Saatavilla osoitteessa: https://www.mssociety.org.uk/exercise. Viimeksi haettu: lokakuu 2017.
- Managing your weight. MS Society UK. Saatavilla osoitteessa: https://www.mssociety.org.uk/managing-your-weight. Viimeksi haettu: lokakuu 2017.
- Exercise. MS Trust. Saatavilla osoitteessa: https://www.mstrust.org.uk/a-z/exercise. Viimeksi haettu: lokakuu 2017.
Runsaasti ravintoaineita sisältävän ruokavalion tapaan liikunta on hyvä tapa pitää keho toimimassa mahdollisimman hyvin. Se voi jopa auttaa pitämään jotkut MS-taudin oireet hallinnassa! Keskustele lääkärin tai MS-hoitajan kanssa, sillä he voivat auttaa sinua suunnittelemaan juuri sinulle sopivan ja turvallisen ohjelman. Jos kuitenkin tarvitset lisävakuuttelua treenaamisen eduista, tässä muutama esimerkki siitä, miten liikunta voi auttaa multippeliskleroosia sairastavaa:
Tässä on joitakin vinkkejä, joiden avulla pidät itsesi aktiivisena sairastaessasi multippeliskleroosia…
Hyppää pyörän selkään
Pyöräily voi olla MS-tautia sairastavalle rentouttava ja lempeä tapa olla aktiivinen. Kannattaa tutkia, onko lähiympäristössä suositeltuja pyöräilyreittejä – tai ehkäpä paikallinen pyöräily-yhdistys järjestää yhteispyöräilyä. Voit myös polkea kuntopyörää kotona tai salilla.
Lähde salille
Kuntosaleista puheen ollen: paikallisen kuntosalin eduista nauttiminen ei välttämättä tarkoita rankkaa treeniä. Useimmissa on tarjolla kaikentasoisia ohjelmia kaikenlaisille ihmisille. Tarkista siis, mitä sinun alueellasi on tarjolla.
Kuntoile kävellen
Kävely on mainio vaihtoehto kunnon kohottamiseen. Samalla saat runsaasti raitista, terveellistä ilmaa. Se voi olla myös hyvä tekosyy ystävien tapaamiseen!
Löydä viherpeukalosi
Puutarhanhoito on mainio tapa pysytellä aktiivisena. Lisäksi voit tehdä juuri sen verran kuin jaksat, ja saat katsella työsi hedelmiä aina ulos mennessäsi.
Liiku kotona
Pelikonsolit sopivat hyvin olohuoneeseen ja niissä on saatavilla monia erilaisia urheilulajeja. Voit pitää aktiivisuutta yllä mukavasti kotona oleillen. Kannattaa kokeilla myös jumppa-DVD:tä tai YouTuben joogavideota. Voit vaikka pyytää ystävän jumppaamaan kanssasi. Muista, että teet vain sen verran, mikä tuntuu mukavalta. Älä yritä liikaa.
Hankkiudu ihmisten pariin
Etsi netistä kansalaisopiston sivut ja tutki (tai soita ja tiedustele), löytyykö alueeltasi sopivia kursseja, esim. tai chi-, jooga-, vesijumppa-, laulu-, kävely- tai musiikkikursseja. Voit myös perustaa oman ryhmän, mikä voi olla mainio tapa tavata muita MS-tautia sairastavia.
MS-tautiyhteisö on erittäin aktiivinen sekä internetissä että tosielämässä. Kun tietää, miten hyödyllistä liikunta on yleisterveydelle ja hyvinvoinnille, on helpompaa yrittää pysyä hyvässä kunnossa. Tässä joitakin vinkkejä siihen, miten yhteisössä panostetaan multippeliskleroosin pitämiseen aisoissa.
Johan on aina ollut kuntoiluhullu. Itse asiassa hän sai MS-tautidiagnoosin, kun oli harjoittelemassa Alankomaissa järjestettyä kovaa maratonkisaa varten. Mutta diagnoosi ei häntä pysäyttänyt. Johan kertoo uskomattomasta matkastaan tähän mennessä täällä.
Paula havaitsi MS-tautidiagnoosinsa jälkeen intohimonsa kaikkeen kuntoiluun liittyvään ja terveelliseen. Ja kun hän alkoi nähdä positiivisia tuloksia, hänen uudesta rutiinistaan tuli erittäin tärkeä osa arkielämää. Paula kertoo lisää täällä.
Kaikkien terveyteen ja kuntoiluohjelmiin liittyvien muutosten tapaan keskustele ensin lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa, sillä he voivat löytää parhaan tavan tukea tarpeittesi mukaista ohjelmaa. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos et ole liikkunut vähään aikaan tai harkitset liikuntamäärän lisäämistä. Muista kuitenkin muutama seikka ennen aloittamista.
Aloita hitaasti
On todella houkuttelevaa yrittää heti alussa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman pian. Tätä vastaan on kuitenkin vahvoja argumentteja. Lisäämällä vähitellen harjoittelun määrää ja aikaa on helpompi määritellä omat rajansa.
Lämmittele ja jäähdyttele
Ota tavaksi lämmitellä ja valmistella lihakset lempeällä venyttelyllä ennen aloittamista. Ja niinhän sitä sanotaan ”Se, mikä menee ylös, tulee myös alas” - Muista siis myös jäähdytellä lihakset treenin jälkeen venyttelemällä.
Pidä itsesi viileänä (tai lämpimänä)
Joillekin henkilöille kehon lämpötilan muuttuminen voi aiheuttaa epämukavuutta. Jos tämä pätee sinun kohdallasi, kannattaa harkita, miten voit pitää kehosi viileänä ennen liikuntaa.
Ehkä voit jaksottaa harjoittelun lyhempiin osiin säännöllisillä tauoilla, tai voit harkita viilennysliivin käyttämistä tai viileitä kylpyjä. Eräs yksinkertaisimmista tavoista on pitää saatavilla viileää juomaa, joka pitää myös nestetasapainoa yllä.
Jos sää on viileämpi, ongelmana voikin olla lämpimänä pysytteleminen. Lämpimät vaatteet ja kerrospukeutuminen auttavat tässä – tai miksipä et jumppaisi sisällä, jossa on miellyttävää ja lämmintä.