MS asiaa

Aivojen tarkkailu MS-taudissa

Aivojen tarkkailu MS-taudissa

Säännöllinen aivojen tarkkailu on tärkeä osa MS-taudin hallintaa. On hyödyllistä ymmärtää onko sairautesi hallinnassa vai pahenemassa, kun yritetään arvioida miten hyvin hoito tehoaa. 

    1. MS-taudin ja sen etenemisen tarkkailuun on useita tapoja, jotka voidaan jakaa kahteen tyyppiin:

    2. MS-taudin oireisiin perustuvat mittaukset
    3. aivoissa tapahtuvien muutosten mittaukset 
    4. Yleensä käytetään näiden mittausten yhdistelmää saadakseen kokonaiskuvan MS-tauti etenenemisestä. 

    Aivojen tilan tarkkailu on tullut paljon helpommaksi sen jälkeen, kun keksittiin magneettikuvaus. Magneettikuvaus on nyt yksi hyödyllisimmistä työkaluista seurattaessa multippeliskleroosia ja hoidon tehoamista. 

    Magneettikuvaus toimii siten, että käytetään voimakkaita magneettikenttiä ja radioaaltoja, joilla luodaan yksityiskohtainen kuva aivoista ja selkäytimestä. 

    Kuvista havaitaan minkä kokoisia leesioita keskushermostossa näkyy ja miten paljon niitä on. Vertaamalla magneettikuvaa edelliseen kuvaan voi päätellä, onko multippeliskleroosi stabiili vai aktiivinen ja, mikä tärkeintä, tehoaako nykyinen hoito. 

    Magneettikuvauksessa kuvattava makaa alustalla, joka liukuu suureen putkeen. Putkea ympäröi renkaan muotoinen magneetti. Magneetin takia kuvattavaa pyydetään poistamaan kaikki metalli kehosta, myös korut, lävistykset, kuulolaitteet ja hammasproteesit. 
    Kuvattavalta myös kysytään, onko hänellä metallia sisältäviä lääkintälaitteita, joita ovat mm. sydämentahdistin, kuparikierukka ja tekonivelet, tai metalliruuveilla tai -nastoilla korjattuja murtuneita luita. Metalli kehossa ei välttämättä tarkoita, ettei magneettikuvausta voi suorittaa, vaan kuvaushenkilöstö arvioi tilanteen ja ryhtyy tarvittaviin toimiin kuvattavan turvallisuuden varmistamiseksi. 

    Ennen kuvausta tai sen jälkeen kuvattavalle saatetaan antaa nesteinjektio, joka saa mahdolliset aktiiviset leesiot näkymään kuvassa. Tämä neste on eräänlaista varjoaineväriä (gadolinium). Muista kertoa laitteen käyttäjälle, jos olet tai saatat olla raskaana tai jos imetät.

    Kaikkien eri kuvien ottamiseen kuluu noin 30 minuuttia. Kuvaaminen voi olla meluisaa, mutta laitteen käyttäjä kuulee kyllä sinua ja voi puhua kanssasi milloin vain. Kun laite on kuvaamassa, laitteen käyttäjä pyytää sinua pysymään mahdollisimman liikkumatta, jotta kuvasta tulee selkeä.. 

    Joillekin magneettikuvaukseen meneminen voi olla haastava kokemus. Paikoillaan pysyminen viileässä huoneessa ja suhteellisen pienessä tilassa voi tuntua epämukavalta. Haaste voi tuntua vielä suuremmalta, jos kärsii jäykkyydestä ja kivusta joutuessaan olemaan samassa asennossa liian kauan. 

    Kerro magneettikuvaukseen liittyvät huolesi laitteen käyttäjälle. Hän pystyy tekemään kokemuksesta sinulle helpomman, esimerkiksi jakamalla kuvauksen lyhempiin osiin. Voit kokeilla myös rentoutustekniikoita, jotka auttavat tekemään kokemuksesta vähemmän stressaavan. Lue lisää tietoisesta läsnäolosta ja rentoutumisesta täältä

    Magneettikuvauksen jälkeen lääkäri tai MS-hoitaja saa kuvat, ja hän voi keskustella kanssasi tuloksista seuraavalla käynnillä. Kuvista näkee erilaisia vaurioiden merkkejä, kuten esimerkiksi:

    • leesioiden määrän ja koon 
    • leesioiden sijainnin 
    • ovatko leesiot aktiivisia 

    Magneettikuvaukset ovat erityisen tärkeitä, sillä niillä voidaan havaita leesiot jotka liittyvät oireisiin, sekä mahdolliset hiljaiset leesiot, joita voi esiintyä, vaikka olo olisi hyvä eikä oireita tai pahenemisvaiheita esiinny.

     

Aiheeseen liittyvää


MS-taudin fyysisten oireiden seuranta

MS-taudin fyysisten oireiden seuranta

Fyysisten oireiden seuraamiseen on useita tapoja.

Pahenemis- ja toipumisvaiheet

Pahenemis- ja toipumisvaiheet | MS Opas

Lue täältä MS-taudin pahenemis- ja toipumisvaiheista.

Multippeliskleroosi eli MS-tauti | MS Opas

Multippeliskleroosi eli MS-tauti | MS Opas

Mistä multippeliskleroosissa (MS-tauti, pesäkekovettumatauti) on oikein kyse?