Hanna
Hanna

Luonteen vahvuudet voimavarana

Voimavarat

Minulle ehdotettiin blogipostausta liittyen Unelmasta tavoitteeksi -webinaarisarjan Pauliina Piipon pitämästä luennosta, jossa Paulina puhui henkilökohtaisten luonteenvahvuuksien tunnistamisesta ja omien vahvuuksien hyödyntämisestä. 

Ihmettelin suuresti, että miksi minulla meni niinkin kauan aikaa ennen kuin sain ryhdyttyä tekemään tuon luentoon liittyvän luonteenvahvuustestin. Huomasin asiaa ajatellessani, että halusin ensin määritellä itse omat luonteenvahvuuteni paperille ennen kuin annoin luonteenvahvuustestin määritellä luonteenvahvuuteni testissä olevien kysymyksien perusteella. Odotin siis päivää, jolloin minulla olisi ensin voimia kuunnella ajatuksella Paulinan luento ja ohjeiden perusteella määritellä ensin omat luonteenvahvuuteni itselleni paperille näkyviksi. 

Katso Paulina Piipon luento ”Oma identiteetti ja merkityksen voima”.   

 
Vahvuuksiana kartoittamassa 

Kirjoitin paperille omat luonteenvahvuuteni: rakkaus, rohkeus ja uteliaisuus. Kirjoitin kuitenkin ensin paperin ylälaitaan taitoja, joissa olen omasta mielestäni hyvä eli asioiden organisointi ja kirjoittaminen, kun ensin luulin niitä ominaisuuksia luonteenvahvuuksikseni. Testin mukaan luonteenvahvuuksiani ovat luovuus, rehellisyys, oppimisen ilo, sinnikkyys ja uteliaisuus.  

Minua jäi yllättäen todella harmittamaan tuon rohkeuden puuttuminen testin määrittelemästä luonteenvahvuuksista. Jäin myös miettimään, että onko sairastumisen myötä joku luonteenvahvuus minussa voimistunut? Huomaan selkeästi sinnikkyyden vahvistuneen minussa sairastumisen myötä, koska harvoin luovutan yrittämästä saavuttaa päämääriäni sairauden tuomista rajoituksista huolimatta. 

Puhuin neuropsykologilleni luonteenvahvuustestin tekemisestä ja harmituksestani, kun tuota rohkeutta ei löytynyt testin määrittelemistä viidestä luonteenvahvuudestani. Olin erittäin hämmentynyt ja harmistunut, kun neuropsykologi nosti vain esiin riippuvuuteni, koska hänelle ilmeisesti jäi käsitys, että hain luonteenvahvuustestiä tekemällä omien vahvuuksieni määrittelyä itseni ulkopuolelta.  

Kerroin oletettavasti tarinan testin tekemisestä todella vaillinaisesti, koska kerrottuani psykoterapeutilleni saman tarinan kokonaan, näkyi testin tekemisen tarkoitus tarinassa selkeämmin. Kerroin hänelle tarinan saamastani postauspyynnöstä liittyen luonteenvahvuustestiin ja kuinka kuitenkin määrittelin nuo asiat ensin itse itselleni paperille näkyviksi. Psykoterapeutti ei lopulta tarinan kokonaan kuultuaan nähnyt testin tekemistä niin suurena riippuvuuden osoituksena kuin minulle jäi neuropsykologin käynnin jälkeen tuntumaan. 

Tee Paulinan ohjeiden mukaan tehtävät ”Arvokartoitus” ja ”Tarkoitustoteamus”

Mitä voimavaroja löysin vahvuuksistani? 

Minusta tuntui pahalta, kun en neuropsykologin näkemyksen mukaan uskalla edelleenkään luottaa pelkästään omiin päätelmiini ja ajatuksiini, vaan tarvitsen kaikkeen vahvistuksen itseni ulkopuolelta. Olemme neuropsykologini kanssa työskennelleet yhdessä viisi vuotta ja käyneet sinä aikana läpi minun riippuvuuksiani, jotka ovat vaikuttaneet jaksamiseeni merkittävästi. Myönsin neuropsykologille alkoholiriippuvuuteni ja alkoholiriippuvuuden vaikutuksen kuntoutuksiin, sekä riippuvuuteni muista ihmisistä ja muiden ihmisten mielipiteistä ja hyväksynnästä.  

Aiemman riippuvuustaipumukseni puolesta hänellä on perusteita epäillä, että haen edelleen riippuvaisesti hyväksyntää ja vahvistusta omille mielipiteilleni. Neuropsykologilla käynnin aikana ja sen käynnin jälkeen olin kyllä todella uupunut, joten uupumus vain vahvisti harmitustani siitä, että mielestäni neuropsykologi näki minut riippuvaisempana kuin mitä omasta mielestäni olen tai ainakin haluaisin uskoa. Mielestäni olen jo nykyisin vähemmän riippuvainen muiden mielipiteistä ja hyväksynnästä ja kannattelen itse itseäni. 

Neuropsykologi puhui todella hienosti, siitä kuinka rohkeana hän minut näkee. Rohkeus ei siis olekaan minun kohdallani pelon puuttumista, vaan minun rohkeuteni näkyy siinä, kuinka teen itselleni tärkeitä asioita huolimatta siitä, kuinka paljon asiat ja niiden tekeminen minua pelottaa. Tämä oivallus saa minut tuntemaan suurta ylpeyttä itsestäni ja uskoa tulevaan, että opin koko ajan paremmaksi itsekseni.