Liikuntakyky ja näkö

Liikuntakyky ja näkö

MS-tautiin liittyy monia oireita, mutta tämä ei tarkoita, että sinä kokisit ne kaikki. Sinulla saattaa ilmetä vain joitakin oireita ja saatat huomata niiden tulevan ja menevän ja ilmaantuvan vain pahenemisvaiheen aikana. Myös oireiden vakavuus voi vaihdella ajan mittaan. 

Fyysiset oireet saattavat tehdä liikkumisesta ja päivittäisistä toimista suoriutumisesta vaikeaa ja ajan mittaan ne voivat vaikuttaa riippumattomuuteesi. Tarkastelemme tässä hieman MS-taudin tavallisimpia fyysisiä oireita ja miten niitä voi hallita arkielämässä. Jos haluat tietää enemmän MS-taudin pitkäaikaisesta hallinnasta, siirry osioon, jossa kerrotaan taudin kulkua muuntavista hoidoista (DMT)

Liikuntakyky

Seisominen ja kävely on keholle melko monimutkaisia asioita, johon liittyy lukuisia erilaisia toimintoja. Muutamat MS-taudin oireista saattavat vaikeuttaa liikkumista, kuten esimerkiksi tasapaino-ongelmat, huimaus, lihasheikkous, kouristukset ja jäykkyys. 

Balance problems
Tasapaino-ongelmat

Tasapainoon voivat vaikuttaa monetkin oireet, jotka samalla lisäävät kaatumisriskiä. Tällaisia oireita ovat lihasten jäykkyys, vapina ja kipu, joista kustakin kerrotaan enemmän seuraavissa osioissa. Tasapaino-ongelmat voivat aiheuttaa hätää ja itseluottamuksen menettämistä, mutta myös vammoja, kipua ja riippumattomuuden menettämistä. 

Spams and stiffness
Kouristukset ja jäykkyys

Jäykkyys voi saada lihakset tuntumaan jäykemmiltä ja vaikeilta liikuttaa. Miten lihasjäykkyys vaikuttaa tiettyjen tehtävien suorittamiskykyyn, riippuu siitä, mitkä lihakset ovat kyseessä. Vaikeuksia voivat tuottaa pienet, hienovaraiset liikkeet – tai sitten suuremmat, esimerkiksi kävely. 
Lihakset voivat myös nytkähdellä hallitsemattomasti. Tätä kutsutaan kouristeluksi. Kouristuksia voi esiintyä toistuvasti ja joskus ne ovat kivuliaita. Niitä voi esiintyä myös öisin, minkä takia kahdeksan tunnin yöunia on vaikea saada. 

Tremors
Vapina

Joskus oireena esiintyy hallitsematonta vapinaa tai tutinaa, joka voi olla toistuvaa, mutta myös säännötöntä ja ennakoimatonta. Vapina voi olla vähäistä tai runsaampaa, ja sen esiintyminen voi tehdä päivittäisistä toimista suoriutumisesta erittäin haastavaa. Useimmat vapinasta kärsivät MS-tautipotilaat ovat huomanneet vapinan alkavan, kun he haluavat tehdä jotain. Vapina alkaa esimerkiksi yritettäessä ottaa jotain esinettä käteen ja voimistuu käden lähestyessä esinettä. 

Muscle weakness
Lihasheikkous

MS-tautipotilailla esiintyy usein lihasheikkoutta (voiman puutetta) toisessa jalassa tai molemmissa jaloissa. MS-taudin takia lihasten liikuttaminen voi olla vaikeaa, ja siksi lihakset tuntuvat heikoilta. Jalkojen lihasheikkous voi tehdä kävelystä vaikeaa ja kaatumisesta todennäköisempää. Heikkoutta voi esiintyä myös muissa lihaksissa, esimerkiksi suolen toimintaa valvovissa lihaksissa.
 

Motoristen ja liikuntakykyyn liittyvien ongelmien hallinta

Liikuntakykyyn liittyviä ongelmia voidaan hallita eri tavoilla. Jokainen tapa on sovitettava kunkin henkilön tarpeita ja ongelmia vastaavaksi. Hoitohenkilökunnan kanssa keskustelu on tärkeää oikeiden hoitomuotojen löytämiseksi.
 
Mobility and visionVoi kokeilla esimerkiksi seuraavia hoitoja: 

  • fysioterapia – hoitomuoto, jossa käytetään fysikaalisia menetelmiä, kuten hierontaa, lämpöhoitoja ja liikuntaa
  • toimintaterapia – potilaan toipumista autetaan tietyillä aktiviteeteilla
  • kryoterapia – hoitomuoto, jossa käytetään kylmiä lämpötiloja

Liikuntakykyyn liittyviin ongelmiin on avuksi saatavilla monenlaisia laitteita, joiden avulla liikkuminen on helpompaa. Näitä laitteita ovat mm. niskatuet, kävelykepit ja jopa bioniset jalat (joita joskus kutsutaan eksoskeletoneiksi). . 

Joitakin oireita voidaan hallita useammilla lääkehoidoilla ja fysioterapialla. Näitä ovat esimerkiksi raajojen spastisuus tai jäykkyys sekä tämän aiheuttama epämukavuus. 

MS-tauti ja näkö

Näkökyvyn vaikeudet saattavat olla pelottava kokemus, ja nämä ongelmat ovat suhteellisen yleisiä MS-tautia potevilla. MS-tauti voi aiheuttaa optiseksi neuriitiksi kutsutun tilan, joka tarkoittaa näköhermon tulehtumista. MS-tauti voi vaikuttaa silmiin myös aiheuttamalla silmän liikuttamisvaikeuksia. 

Näköhermontulehdus (Optikusneuriitti) voi aiheuttaa näön hämärtymistä ja joissain tapauksissa näön menettämistä kokonaan. Usein tätä ilmenee vain toisessa silmässä, mutta mahdollisesti myös molemmissa. Näkö heikkenee muutaman päivän tai viikon sisällä, mutta joissain tapauksissa paljon nopeammin. Optiseen neuriittiin voi liittyä seuraavia oireita: 

  • näön hämärtyminen tai sokea piste näkökentän keskellä
  • värit näkyvät tummempina tai haalistuvat
  • valonvälähdykset silmää liikutettaessa
  • kipu, etenkin silmää liikutettaessa

Silmän liikuttamisongelmat tarkoittavat yleensä sitä, etteivät silmät liiku sujuvasti tai kohdistu samaan pisteeseen. Tämä voi aiheuttaa kaksoiskuvia, mikä puolestaan voi saada aikaan esimerkiksi pahoinvoinnin tai huimauksen kaltaisia vaivoja sekä koordinointi- tai muita tasapaino-ongelmia. 

Näköongelmien hallinta

Optisen neuriitin ja silmien liikkeeseen liittyvät ongelmat aiheuttaa tulehdus. Oireet katoavat yleensä tulehduksen parantuessa, joten hoitoa ei välttämättä tarvita. Jos oireet ovat erityisen vakavia, lääkäri tai MS-hoitaja saattaa määrätä steroidilääkityksen, joka voi nopeuttaa toipumista. 

Jos ongelmana ovat kaksoiskuvat, voidaan niiden vaikutusta vähentää esimerkiksi käyttämällä silmälappua toisen silmän päällä tai silmälaseilla, joiden linssit saavat kuvat asettumaan oikein. Tahattomiin silmän liikkeisiin on myös saatavilla hoitoja, joita lääkäri tai MS-hoitaja voi määrätä. 

Hyödyllisiä linkkejä