Kipu ja väsymys

Kipu ja väsymys

Väsymys (fatiikki)
Jotkut MS-tautia sairastavat huomaavat äärimmäisen väsymyksen olevan heihin eniten vaikuttava oire. Sitä kutsutaan myös fatiikiksi. Tämä ei ole normaalia väsymystä, jota tuntee kiireisen päivän päätteeksi, vaan äärimmäistä väsymystä ilman mitään selkeää syytä. MS-tautia sairastavat huomaavat väsymyksen vaihtelevan päivän tai viikon mittaan. Se voi vaikuttaa myös täysin odottamattomasti, esimerkiksi: 

  1. raajat tuntuvat raskailta ja vaikeasti hallittavilta, mikä tekee esineiden pitämisen kädessä tai kirjoittamisen vaikeaksi
  2. tasapaino-ongelmat voimistuvat
  3. näköongelmat voimistuvat
  4. keskittyminen hankaloituu

”Sulle vaan tulee sellainen olo, ettet jaksa edes kannatella päätä. On vaan pakko mennä makuulle.” – Tarja, multippeliskleroosipotilas

Väsymyksen hallinta

Väsymyksellä voi olla suuri vaikutus elämään ja tämän selittäminen läheisille voi olla turhauttavaa. Tämän sivuston Päivittäinen elämä – perhe- ja sosiaalinen elämä -osiossa kerrotaan enemmän, miten saat tukea läheisiltäsi. Eräs tapa hallita väsymystä on yrittää parantaa mahdolliset nukkumisongelmat. Jos väsymys pahenee aina tiettyyn aikaan tai tiettyjen toimien jälkeen, yritä pitää päiväkirjaa – tästä voi olla apua, kun keskustelet sairaudestasi lääkärin tai MS-hoitajan kanssa ja voitte yhdessä miettiä hoitokeinoja.

Kipu

Kipu on MS-tautipotilaiden yleinen oire ja se voi myös olla eräs vaikeimmista oireista. Ihmiset kuvaavat kipua ja myös kokevat sen eri tavoilla. Joidenkin mielestä kipu on musertava, puristava, kylmä, kuuma, pistävä tai polttava, ja jotkut kuvaavat kipua puristuksena rinnassa, jota joskus kutsutaan nimityksellä ”MS hug” (MS-halaus). Kivusta kärsiminen voi olla uuvuttava ja emotionaalinen kokemus.

Kivun hallinta

Kipu on MS-taudin yleinen oire, joka voi aiheutua monesta eri syystä. Saatat huomata korvaavasi lihasheikkoutta ylikäyttämällä muita lihaksia. Tämäkin voi aiheuttaa kipua. Saatat kokea hermovaurioon liittyvää kipua, jota kutsutaan neuropaattiseksi kivuksi. Kipua voivat siis aiheuttaa myös asiat, jotka eivät normaalisti sitä aiheuta. 
Kipua voi helpottaa. Ota asia puheeksi hoitohenkilökunnan kanssa ja he voivat määrätä tarvittaessa käsikauppa- tai reseptikipulääkkeitä, liikuntaa, hierontaa, kognitiivista käyttäytymisterapiaa tai rentoutumistekniikoita. 

Hyödyllisiä linkkejä